Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Contractul pentru execuţia podului rutier peste râul Tisa dintre România şi Ucraina a fost semnat împreună cu reprezentantul asocierii firmelor care au câştigat licitaţia de execuţie a obiectivului, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan. Este un moment istoric pentru Maramureş, pentru că transformăm în certitudine cel mai mare proiect pentru judeţul nostru din ultimii 32 de ani, a spus Ionel Bogdan.

Podul peste Tisa va fi format din două poduri paralele, cu o distanţă de 3 metri între ele, un pod pentru fiecare sens de circulaţie, cu două benzi pe sens şi o lungime totală de 261 metri. Proiectul prevede şi realizarea a 1,2 kilometri de drum nou, o intersecţie de tip sens giratoriu şi un punct de frontieră cu parcare. Actualmente traficul rutier dintre România şi Ucraina se face pe podul construit din lemn cu un singur sens de circulaţie la începutul anului 2000, în vecinătatea municipiului Sighetu Marmaţiei.

2) Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, nord-vestul României, organizează a 51-a ediţie a Cursurilor Internaţionale de Vară de Limbă şi Civilizaţie Românească. După doi ani în care şcoala de vară a fost organizată online, anul acesta s-a reluat formatul faţă în faţă, evenimentul desfăşurându-se la Cluj-Napoca, în perioada 11-29 iulie 2022.

Ediţia din acest an prezintă şi o altă particularitate – oferirea a 10 burse de participare pentru cetăţeni din Ucraina interesaţi să înveţe limba română. Bursele sunt acordate de către World Vision România, care s-a alăturat efortului Universităţii de sprijinire a cetăţenilor ucraineni. Participanţi din acest an provin din ţări precum SUA, Cehia, Italia, Israel, Coreea de Sud, Olanda şi Ucraina şi urmează cursurile de limba română cu program de dimineaţă, iar după-amiaza şi în zilele de final de săptămână vor avea posibilitatea de a descoperi elemente marcante ale culturii române, menite să contribuie la o mai bună cunoaştere a realităţilor ţării noastre. Tradiţia iniţiată în urmă cu 3 ani, ca fiecare ediţie a cursurilor de vară să fie patronată de o personalitate a culturii române, continuă, această ediţie fiind patronată de poeta Ana Blandiana.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.