Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Organizaţia Salvaţi Copiii România a deschis la Iaşi, nord-estul României, primul Centru de consiliere şi informare pentru familiile refugiate din Ucraina. Totodată, la Şcoala Gimnazială ‘Veronica Micle’ Iaşi, Salvaţi Copiii amenajează spaţii adecvate unde se vor desfăşura activităţi recreativ-educaţionale cu 38 de copii ucraineni instituţionalizaţi, integraţi în sistemul de învăţământ românesc. Copiii sunt cazaţi la Centrul de Servicii Sociale Bucium, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, alături de alţi 5 copii mai mici, cei 9 îngrijitori ai lor şi de cei 9 copii ai acestora.
De la începutul invaziei din Ucraina peste 3.100 de copii şi peste 5.700 de adulţi au primit asistenţă umanitară complexă de la echipele Organizaţiei Salvaţi Copiii din judeţele Iaşi şi Vaslui. Cei 38 de copii cazaţi la Centrul de Servicii Sociale Bucium provin din sistemul de protecţie a copilului din Ucraina – Instituţia Municipală de Asistenţă Socială a Copiilor şi Familiilor ‘Casa Bună’ a Consiliului Regional Dnipropetrovsk, iar acum sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială ‘Veronica Micle’, Iaşi, în cadrul grupelor de preşcolari, ciclul primar şi gimnazial. În cadrul acestui demers, se are în vedere susţinerea copiilor în continuarea parcursului educaţional prin intermediul activităţilor interculturale şi educative.
Cei de la Salvaţi Copiii au amenajat în incinta eGros – centrul de tranzit pentru refugiaţi – un spaţiu prietenos destinat copiilor, pentru activităţi recreative. Până în prezent, aici s-au desfăşurat activităţi recreative cu peste 440 de copii şi aproape 970 de adulţi, care au beneficiat de consiliere informaţională, suport material şi tichete sociale.
În perioada 4-8 iulie, 32 de copii au participat la Tabăra de vară organizată la Arca lui Noe, o mini-fermă şi parc de joacă în Bârnova-Iaşi, cu sprijinul Salvaţi Copiii.
Cnstatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele refugiate care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ele au nevoie în special de informaţii, îndrumare şi consiliere pentru a accesa drepturile şi serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învăţământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă sau a serviciilor de consiliere emoţională, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.