Armata rusă pregătește faza a doua a invaziei în sudul Ucrainei

Realizator: Laurenţiu Văduva – În Ucraina, bombardamentele ruse continuă, dar ucrainienii rezistă, fiind ajutați în special de rachetele americane Himars, devenite acum o preocupare serioasă pentru armata rusă. O corespondență de la trimisul RRA în Ucraina Alex Buzică.
Reporter: La Nikolaev, în sudul Ucrainei, armata rusă pregătește faza a doua a invaziei. În această regiune, rușii oferă bani cetățenilor care dau informații despre punctele strategice militare. Aici are loc și un război hibrid.
Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev: În mediul online, invadatorii încearcă să racoleze cetățeni pentru informații în schimbul la 100 de dolari. La rândul meu voi oferi bani celor care îi denunță. Am reușit să identificăm toți trădătorii. Aceștia vor plăti pentru ce au făcut.
Reporter: Tot în sud, dar la Odesa, trei rachete au lovit ţinte militare, printre care și podul de la Zatoka. Şi la Herson, armata ucraineană a reușit să lovească poziții ale rușilor. Ucrainenii au folosit sistemul de rachete american Himars. Această tehnică militară a echilibrat balanța de forțe pe front. Militarii ucraineni au reușit să captureze de la ruși tancul T-80, unul dintre cele mai performante din lume la ora actuală, care funcționează pe benzină, ceea ce îl face mult mai fiabil și silențios. În est, rușii au fost nevoiţi să se retragă din Avdiivka, pentru că au suferit pierderi semnificative. Invadatorii au fost împinși spre Bahmut și Slaviansk, dar în direcţia Sumî armata rusă bombardează fără oprire, atât cu rachete, cât și cu muniție de mortier ghidată. În Doneţk, la Toreţk, şase oameni au murit în urma ostilităților. La Cernăuți, ieri seară, în jurul orei 20:00, sirenele antiaeriene au început să sune, străzile au devenit goale, iar regiunea a mai pierdut un soldat de doar 19 ani, ucis în est, în Donbas./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iulie)