2022. július 20.

Az aszály és a mezőgazdasági támogatások a mai kormányülés napirendjén

Nicolae Ciucă miniszterelnök tegnap azonnali intézkedéseket sürgetett a gazdák támogatására. A legfontosabb kérdések egyike az öntözőrendszerek mielőbbi működésbe helyezése, valamint a csatornarendszer kiterjesztése és felújítása. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy biztosítani fogják, hogy a költségvetés, illetve az Európai Unió pénzalapjaiból történő kifizetések időben megtörténjenek. (Radio România Actualităţi)

Az Egyesült Államok törölte Romániát azon országok listájáról, amelyeket embercsempészet miatt tartanak megfigyelés alatt

Ezt tegnap délután közölte Lucian Bode belügyminiszter a saját Facebook oldalán, az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves jelentésére hivatkozva. A tárcavezető szerint a hazai embercsempészet-elleni rendszer működőképes és hatékonyan szűri ki az ilyen típusú bűncselekményeket. „Az elmúlt időszakban a román hatóságok erőfeszítései nemcsak arra összpontosultak, hogy eleget tegyenek az amerikai külügyminisztérium ajánlásainak, hanem azon eltökéltségnek az egyértelmű megnyilvánulásai is voltak, hogy visszaszorítsák ezt a csapást” – írta a miniszter. (RADOR Hírügynökség)

Csökkent a Duna vízhozama

A folyam romániai szakaszára érkező vízmennyiség messze elmarad a sokévi átlagtól. Jelenleg másodpercenként 2.400 köbméter víz folyik le a Dunán, holott július folyamán 5.350 köbméter az átlagosan levonuló vízmennyiség. A hatóságok számításai szerint a csökkenő tendencia folytatódni fog, ami gondokat okozhat a folyami hajózásban. Szörényvára és Calafat városokban – amelyeknek vízellátását a Duna biztosítja egyelőre nincsenek gondok, ugyanakkor egyes aszály sújtotta településeken vízkorlátozásokat vezettek be.

Egyre több településen rendelik el a központi vízhálózatra csatlakozott fogyasztók számára a vízkorlátozást. Az összesített adatok szerint 17 megye, mintegy 200 településéről van szó, ugyanakkor vannak olyan helységek, ahol elapadtak a kutak, ezért oda tartálykocsikkal visznek vizet. (RADOR Hírügynökség)

Romániában még mindig nagy a különbség a városi és vidéki életminőség között

Erre a következtetésre jutott a „Fenntarthatóság Romániai Nagykövetsége” nevű civil egyesület. Az adatok azt mutatják, hogy egyes esetekben a fejlesztési lehetőségek tízszer kisebbek falun mint városon. A legnagyobb eltérések az oktatás és a munkanélküliség tekintetében mutatkoznak.

A szervezet által készített felmérés szerint Románia lakossága nagyjából egyenlően oszlik városiakra és vidékiekre, azonban az életminőség tekintetében a különbségek óriásiak. Míg városon 144 lakosra jut egy munkanélküli, addig falun minden 55-ik személy van ebben a helyzetben. Dolj megyében a legrosszabb a statisztika, ott minden 23 lakosra jut egy munkanélküli. Hasonlóan nagy a különbség a szociális segélyre szorulók arányában is. Az egészségügy vonatkozásában sincs ez másképp. Városon egy orvosra 171 személy jut, míg falun majdnem tízszer több: 1594 személy várakozik egyetlen orvosra. A fogorvosok esetében a helyzet még rosszabb – áll a jelentésben. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kiszállt a Temesvári Polgármesteri Hivatalhoz

Az ügyészek dokumentumokat vittek magukkal, amelyektől azt remélik, hogy bizonyítékul szolgálnak egy korábbi versenyvizsga eredményének meghamisításához, amelyre az előző polgármester, Nicolae Robu mandátumának idején került sor. A jelenlegi városatya, Dominic Fritz megerősítette, hogy a DNA jelenléte kapcsolatban áll azzal a bűnvádi feljelentéssel, amelyet ő maga tett egy évvel korábban, amikor – szerinte – felfedezett egy lehetséges hamisítási hálózatot. Úgy vélte, fennáll a gyanúja annak, hogy a versenyvizsgákon bemutatott dolgozatokat nem a jelöltek írták, hanem valaki más, aki a humán erőforrások osztályán dolgozik. A DNA ügyészei már korábban is vittek magukkal dokumentumokat, amelyek a 2018 – 2020 közötti időszakban lefolytatott versenyvizsgákra vonatkoznak. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR