Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Prefectul Bucureştiului, Toni Greblă, preşedinte al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat intensificarea eforturilor privind continuarea demersurilor autorităţilor cu atribuţii în domeniu pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina. Având în vedere că spaţiile puse la dispoziţie de instituţiile de învăţământ (cămine sau săli de sport) sunt centre de tranzit, unele dintre acestea urmând să îşi reia activitatea de bază începând din toamnă, Toni Greblă a solicitat o analiză a locaţiilor în care sunt găzduite persoane refugiate şi o colaborare strânsă pentru relocarea în bune condiţii, acolo unde se impune acest lucru. Situaţia centrelor din Bucureşti în care au fost cazaţi refugiaţi este permanent în atenţia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, iar hotărârile Comitetului sunt luate la solicitarea autorităţilor locale şi în acord cu dinamica refugiaţilor din Ucraina, au adăugat reprezentanţii Prefecturii Capitalei.
2) În judeţul Timiş, vestul României, 60 de copii şi adolescenţi ucraineni refugiaţi merg în tabere de vară prin intermediul Grupului de iniţiative sociale LOGS. Tabăra a fost organizată în localitatea Sânandrei, în apropiere de Timişoara, cu activităţi creative şi distractive. Directorul executiv al organizaţiei, Flavius Ilioni Loga, spune că este important ca aceşti copii din Ucraina să poată să uite de război şi să îşi trăiască copilăria. Suntem în perioada verii, şcoala s-a terminat. Majoritatea copiilor merg în vacanţe, în tabere şi de aceea ne-am gândit ca să organizăm trei tabere pentru copiii refugiaţi din Ucraina. Aproximativ 60 de copii vor participa în aceste tabere, toate locurile s-au ocupat deja, la Sânandrei, a spus Loga Am avut acolo 16 copii care au participat la diferite activităţi educaţionale de cunoaştere a culturii româneşti şi mai ales, de petrecere a timpului liber, cu distracţie, cu acces la piscină, cu călărit şi multe lucruri pe care copii ar trebui să le aibă, a adăugat el.
Printre voluntari se află şi refugiate din Ucraina, care ajută la organizarea taberei şi se implică inclusiv în prepararea meselor.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.