Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Reprezentanți ai Poliției de Frontieră din Republica Moldova și România au discutat recent într-o ședință comună situația la graniţa moldo-română. Partea moldovenească a propus utilizarea la controlul frontierei de stat a aparatelor de zbor fără pilot.
Potrivit Poliției de Frontieră, autoritatea este într-un proces de dezvoltare a componentei de supraveghere aeriană, iar pentru perioada următoare este prevăzută dotarea subdiviziunilor cu aparate de zbor fără pilot.
Partea română a subliniat că utilizarea sistemelor de zbor facilitează modalitatea de supraveghere pe cale aeriană a zonelor greu accesibile și sporește capacitatea de reacție a echipelor de intervenție.
Totodată, părțile au evaluat situația actuală la graniţă, în special activitățile comune realizate în gestionarea crizei refugiaților generată de războiul din Ucraina, precum și combaterea infracționalității transfrontaliere.
2) Cetățenii care provin din zona conflictului armat din Ucraina pot călători gratuit cu trenul în România la clasa a II-a, indiferent de rangul trenului (Regio sau Interregio), pe orice distanță. Pentru a putea călători gratuit cu trenul, cetățenii care provin din Ucraina trebuie să solicite la casele de bilete ale operatorilor de transport feroviar sau la personalul de tren biletul „Help Ukraine” în baza actelor de identitate, sau a documentelor temporare de identitate, de rezidență, sau a permiselor eliberate de autoritățile române.
Pe tot parcursul tranzitării României, Biletul „Help Ukraine” permite călătoria gratuită în trafic internațional pe relațiile România-Ungaria şi România-Bulgaria. Biletul „Help Ukraine” este valabil doar pentru călătoria dus la clasa a II-a. Biletul va fi emis numai pentru călătorii cu cetățenie ucraineană sau altă naționalitate, dar cu reședința în Ucraina. Mersul trenurilor pentru traficul internațional poate fi consultat accesând site-ul CFR Călători, care are versiune în limba engleză, la https://www.cfrcalatori.ro/en/.
Cetățenii din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de gratuitate la transportul rutier național sau internațional, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidență sau a permiselor eliberate de autoritățile române.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.