Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Site-ul guvernamental protectieucraina.gov.ro/1/ oferă informații oficiale despre cum pot primi ajutor și cum se pot integra în România refugiaţii din Ucraina. Site-ul include informații utile cu privire la drepturile, obligațiile și facilitățile pentru cetățenii ucrainieni beneficiari ai unei măsuri de protecție temporară în România.
Pentru asigurarea unor informații cât mai complete despre regimul juridic al refugiaților din Ucraina, Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile din țară pun la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean, un tel verde +40 374 025 000, dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni pentru informații juridice și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, maghiară, rusă și ucraineană. Toate aceste informaţii pot fi găsite la https://protectieucraina.gov.ro/1/sprijin-juridic/
2) Baletul clasic din Ucraina “Lacul Lebedelor” revine în turneu în România. După ce au ridicat in picioare spectatorii de la Sala Palatului, din Bucureşti, cu un spectacol emoționant și plin de durere, artiștii baletului din Ucraina își continuă lupta în exil.Spectacolul va fi prezentat la Bucureşti, pe 3 şi 4 septembrie, la Sibiu, centrul României, pe 5 şi 6 septembrie, şi la Cluj-Napoca, nord-vest, pe 7 septembrie 2022
Am ales să jucam „Lacul Lebedelor” într-un turneu internațional pentru a conștientiza în ochii publicului exact situația bizara din clipa de faţă. Noi suntem într-un război fratricid. Spectacolul este un manifest de trezire la realitate. Și noi, ca și ei, suntem oameni și împărtășim aceleași culturi, mulți din Ucraina au cunoștințe, familii și prieteni în Rusia, iar aceasta nebunie trebuie oprită, au declarat reărezentanţii artiştilor ucraineni. În urma războiului și a bombardamentelor mulți oameni au fost nevoiți să își caute refugiu printre străini, nemaiavând posibilitatea să se întoarcă în locul pe care cândva îl numeau acasă. Au devenit refugiaţi și continuă să lupte pentru țara lor prin diverse mijloace, încercând să facă auzită vocea celor rămași în urmă, a adăugat sursa citată.
Teatrul de balet este compus din artiști ucrainieni ce se aflau în diverse turnee la izbugnirea conflictului armat, care și-au dat mâna și au început o colaborare pentru a milita împotriva războiului și încetarea acestuia, încercând să facă tot ce pot pentru ajutarea semenilor lor. Aceștia oferă spectacole de balet în diverse țări precum Italia, Franța, Belgia, Germania, Polonia, iar în septembrie vor ajunge și în Romania.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.