Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Regionala de Căi Ferate Galaţi (estul României) a redeschis şi linia de cale ferată cu ecartament normal Siloz Port Docuri – Galaţi Mărfuri – Galaţi Călători, destinată ieşirii din siloz a vagoanelor româneşti încărcate cu cereale. Lucrările de reparaţii la linia de cale ferată cu ecartament normal au fost executate în regie proprie în perioada 7-21 iulie 2022. În 7 iulie a fost redeschisă linia de cale ferată cu ecartament larg, lucrările pe această linie fiind executate tot în regie proprie, cu personal specializat. Linia cu ecartament larg asigură accesul direct în siloz al garniturilor cu cereale sosite din Ucraina (via Republica Moldova).
Redeschiderea celor două linii de cale ferată cu ecartament larg şi ecartament normal contribuie la revigorarea activităţii din Portul Galaţi, prin operaţionalizarea transporturilor de cereale care ajung acum direct în siloz, fără manevre de mutare a vagoanelor de pe linia cu ecartament larg, pe linia cu ecartament normal. Astfel, vagoanele cu cereale din Ucraina intră direct în siloz pe linia cu ecartament larg, iar din Siloz pleacă garniturile încărcate cu cereale, pe linia cu ecartament normal.
2) Un eveniment care marchează 5 luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, dar şi recunoştinţa refugiaţilor pentru comunitatea care i-a primit şi integrat a avut loc la Braşov (partea centrală a României), prilej cu care localnicii şi turiştii au putut să cunoască cultura şi gastronomia din ţara vecină. Conform Primăriei, evenimentul a fost pregătit de comunitatea ucraineană din Braşov, în semn de recunoştinţă pentru gazdele oraşului – instituţii, companii, persoane private şi voluntari care i-au ajutat în tot acest timp. Dacă ai fost implicat în vreo acţiune de sprijin pentru refugiaţi, dacă ţi-ai făcut deja prieteni ucraineni sau dacă vrei pur şi simplu să cunoşti nişte oameni sufletişti, hai cu noi în Piaţa Sfântul Ioan, au scris organizatorii. Artiştii au pregătit expoziţii, concerte şi spectacole de dans, copiii au exersat coregrafii ca pentru o serbare de final de an şcolar, iar gospodinele au pregătit bunătăţi tradiţionale ca de sărbători, a transmis Primăria Braşov. Pe lângă muzică, dans şi gustări tradiţionale, au mai fost oferite ateliere pentru copii, inclusiv de picturi pe faţă, o expoziţie foto, ateliere de artizanat şi meşteşuguri, un concert.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.