Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Aproape 930 de cetăţeni ucraineni beneficiază de servicii de informare, consiliere şi mediere, oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Dintre aceştia, peste 580 şi-au găsit o slujbă prin intermediul Agenţiei.
Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi sunt înregistraţi în evidenţele agenţiilor din Arad, Bihor, Bucureşti, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Timiş şi Prahova. Cei care şi-au găsit un loc de muncă lucrează ca specialişti în industria auto, muncitori în domeniul construcţiilor, şoferi, confecţioneri cablaje auto şi în alte sectoare de activitate. Peste 290 de angajatori şi-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetăţeni ucraineni. Ei au declarat aproape 4.300 de slujbe disponibile pentru aceste persoane. Potrivit ANOFM, cetăţenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, cu condiţia de a se înregistra la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă Judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti. Din data de 10 februarie, dinaintea începerii conflictului din Ucraina şi până în prezent, în România au intrat peste 1,6 milioane de cetăţeni ucraineni.
2) Reprezentanţii Asociaţiei Quadri Foglio au fost de curând în Ucraina cu un nou transport de peste 1,2 tone de alimente, materiale de întreţinere şi curăţenie, dezinfectanti, articole pentru copii şi medicamente destinate militarilor ucraineni. Delegaţia a fost condusă de părintele iezuit Massimo Nevola, preşedintele Asociaţiei Quadri Foglio. Bunurile destinate familiilor nevoiaşe din protopopiatele greco-catolice şi ortodoxe din Comunitatea Teritorială Solotvino au fost preluate, pentru a fi distribuite ulterior de către preoţii locali. Totodată, cu sprijinul Asociaţiei Maramureş-Solotvino, medicamente în valoare de peste 3.000 de euro au ajuns cu bine la destinatie.
În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Oficiul Consular al României la Solotvino, la care au fost prezenţi şi voluntari ai Ligii Studentilor Misionari din Italia, oaspeţii italieni s-au informat despre o serie de teme de actualitate privind situaţia din Ucraina, nevoile stringente ale cetăţenilor ucraineni afectaţi de război, precum şi despre o largă gama de modalităţi viitoare de a veni în sprijinul acestora, în special despre perspectiva unor noi transporturi de ajutoare umanitare.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.