Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetăţenilor ucraineni care trec graniţa în România şi să le asigure condiţiile unei vieţi cât mai apropiate de normalitate. El a transmis un mesaj la Conferinţa ‘A vision for medium and long-term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine’. Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei are efecte devastatoare asupra a milioane de oameni, care şi-au lăsat în urmă căminele pentru a fugi din calea ororilor. Sunt drame îngrozitoare, vieţi schimbate pentru totdeauna, singura alinare fiind căldura şi grija celor care le-au oferit refugiu. Aproape 90.000 de refugiaţi au rămas în România. Potrivit şefului statului, odată cu protejarea vieţii persoanelor refugiate, devin necesare şi măsuri care să le permită să-şi continue studiile, să muncească, să îşi poată creşte copiii în siguranţă.

Pentru copiii ucraineni aflaţi în România a fost garantat dreptul la educaţie în aceleaşi condiţii cu preşcolarii şi elevii români. Totodată, a fost asigurat accesul gratuit la servicii de sănătate, inclusiv pentru completarea schemei de vaccinare. Studenţii au avut posibilitatea să-şi continue studiile prin suplimentarea numărului de locuri în universităţi, a menţionat preşedintele. El a mai transmis că, având în vedere evoluţia situaţiei de securitate, este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetăţenilor ucraineni care trec graniţa şi să le asigure condiţiile unei vieţi cât mai apropiate de normalitate. Pe de o parte, cei care sunt primiţi în sistemul de educaţie trebuie să beneficieze de şansa ca, pe termen mediu şi lung, să-şi continue studiile şi formarea educaţională de calitate. Pe de altă parte, e important să creăm oportunitatea unui loc de muncă celor de vârstă activă. Recunoaşterea calificărilor şi reducerea barierelor birocratice pot facilita integrarea refugiaţilor ucraineni pe piaţa muncii, contribuind hotărâtor la siguranţa economică a acestora. Trebuie să le asigurăm, celor care au fost nevoiţi să îşi părăsească propriului cămin, accesul la spaţii de locuit în condiţii decente, a apreciat preşedintele. Iohannis a subliniat că, prin solidaritatea de care a dat dovadă şi angajamentele asumate, România a devenit un exemplu în regiune. El a adăugat că este nevoie să fim solidari şi toleranţi pentru a le oferi refugiaţilor protecţia şi liniştea de care au nevoie, până în momentul în care cei care vor dori să se întoarcă acasă o vor putea face în siguranţă.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International