2022. július 28.

A hét végéig a posta kikézbesíti az összes szociális kártyát

Ezt ma közölte a Beruházások és Európai Projektek Minisztériuma (MIPE). A mintegy két és fél millió kártyát a legrászorultabbak kapják meg. Erre a kormány a „Támogatás Romániának” alapból az év végéig kéthavonta tölt fel 250 lejt, amit a kedvezményezettek élelmiszer vagy meleg étel vásárlására fordíthatnak az arra kijelölt kereskedelmi egységekben. (Radio România Actualităţi)

Mintegy 150 ezer hektár termőterületet sújtott az idei aszály

Ezt a Mezőgazdasági Minisztérium közölte tegnap a szaktárcához beérkező napi jelentések alapján. Húsz megye jelentett eddig aszálykárokat, ezek többsége Moldvában és Havasalföldön van. Petre Daea, mezőgazdasági miniszter mindehhez hozzáfűzte, hogy nincs az országnak egy olyan sarka, ahol a szárazság ne okozott volna a talajban károsodásokat, ugyanakkor pedig a vízhiány miatt az öntözőrendszerek sem működhetnek teljes hatékonysággal. (RADOR Hírügynökség)

Tovább tart a kánikula, különösen érintettek a déli megyék

Olténiában és Havasalföldön a legmagasabb hőmérsékleti értékek a 40 fokot is elérhetik árnyékban. Az érintett régiókban narancsszínű hőségriadót rendelt el az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

Ma és holnap is nagyon meleg lesz az ország nyugati, észak-nyugati, középső és déli részén, ahol sárga színjelzésű hőségriadó van érvényben. Ugyanakkor viharokra és erős széllökésekre is számítani lehet, különösen Havasalföldön, Moldva déli részén, Dobrudzsa északi részén, valamint a Keleti Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban. (Radio România Actualităţi)

Nyugdíjreformon dolgoznak a kormány szakemberei

A cél az, hogy a hátrányos helyzetű személyeket részesítsék nagyobb támogatásban. Jelenleg a Pénzügyminisztérium és a Munkaügyi Minisztérium szakemberei a központi statisztikai adatok alapján térképezik fel azt, hogy hol fenyeget az a veszély, hogy a nyugdíjasok életszínvonala a szegénységi küszöb alá süllyed.

Adrian Câciu pénzügyminiszter ma azt közölte, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy megemeljék a nyugdíjak adómentességi értékhatárát. A végső javaslatot néhány héten belül a koalíció pártjai elé terjesztik. A tárcavezető elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a 2000 lejnél alacsonyabb nyugdíjak adómentesek. Megvizsgáljuk, hogy megemelhető-e ez a 2017-ben megállapított értékhatár, tekintettel arra, hogy időközben jelentősen emelkedett az infláció szintje. (RADOR Hírügynökség)

Tábor Bonchidán műemlékvédelmi szakemberek számára

Július 31-én kezdődik a bonchidai Bánffy-kastélyban a Transylvania Trust Alapítvány által építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemlék épületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt, két hétig tartó oktatói program, amelyen eddig 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok stb.) több mint 2000 képviselője vett részt.

A program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben. A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátítják el a helyreállítás alapelveit és a munkálatok módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vesznek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában. A kőművesműhelyben boltozat-helyreállítást és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehet tanulni. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki, a széki református templomot, a falumúzeumot és a nádast látogatják meg a résztvevők. A tábor  augusztus 13-áig tart További részletek a facebook.com/BanffyCastleBontida oldalon. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR