”Noua normalitate – prețul gazelor la nivel european a atins un nou record”, titrează The Brussels Times, avertizând totodată că această situație se va menține încă mult timp de acum încolo. Miercuri, pe fondul unei noi reduceri a livrărilor de către Rusia, prețul gazului a înregistrat o creștere cu 13% într-o singură zi, ducând la o scumpire totală cu 25% la nivelul ultimei săptămâni, detaliază Financial Times. Și în Statele Unite, gazele s-au scumpit cu 11% în ultimele zile, ajungând la cel mai înalt nivel din 2008 încoace, constată CNBC. În timp ce Germania acuză Moscova de un ”joc de putere”, potrivit The Guardian, iar președintele francez Emmanuel Macron caracterizează Rusia drept ”ultima putere imperială colonială”, potrivit Le Figaro, Wall Street Journal constată că Statele Unite și Europa se pregătesc pentru o lungă confruntare economică cu Kremlinul, pariind pe efectele pe termen mai lung ale sancțiunilor impuse Rusiei. La rândul său, Fondul Monetar Internațional se arată îngrijorat de perspectivele economice globale, avertizând că „lumea este în pericol de recesiune”. ”Economia globală nu și-a revenit încă după pandemie și invazia rusă în Ucraina”, iar ”cele mai mari trei economii ale lumii, Statele Unite ale Americii, China și Europa, sunt blocate”, mai reține Euronews din avertismentele FMI, care insistă totodată asupra necesității frânării creșterii prețurilor. De altfel, lupta cu inflația pare să fie și prioritatea nr.1 a Rezervei Federale, banca centrală americană, care a procedat miercuri la o nouă creștere a dobânzii de referință, a patra din martie încoace, după cum constată Les Echos. Ziarul francez comentează că în ciuda riscurilor unei recesiuni, decizia reflectă starea de urgență a autorităților americane în fața creșterii prețurilor, care au atins cote nemaivăzute de mai bine de 40 de ani.
Pe frontul ucrainean, ”Kievul se pregătește pentru o contraofensivă în sudul țării”, titrează agenția Ukrinform, anunțând totodată recâștigarea a două sate de către trupele ucrainene. Potrivit BBC, care citează surse militare occidentale, ucrainenii au folosit sistemele de artilerie sofisticate primite din Occident pentru a ataca podurile care leagă orașul Herson de alte zone controlate de ruşi şi este posibil ca, în curând, trupele ruseşti din oraș să fie izolate. Consilierul șefului Cancelariei Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, i-a îndemnat deja pe ruși să părăsească oraşul Herson ”cât mai există o astfel de posibilitate…”, subliniind că un al treilea avertisment nu va mai exista, notează agenția ucraineană RBC.
”Statele Unite și China ar putea intra într-o capcană pe care ele singure și-au creat-o”, avertizează un articol de opinie din Financial Times, subliniind că pe fondul ultimelor tensiuni generate de problema Taiwanului, riscurile unor calcule greșite de ambele părți ar putea fi fatale. Intenția șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi de a vizita Taiwanul adaugă noi tensiuni în relațiile dintre Washington și Beijing exact înainte de convorbirea pe care președintele american, Joe Biden, ar urma să o aibă joi cu președintele chinez, Xi Jinping, remarcă USA Today. Beijingul a avertizat, miercuri, că Statele Unite vor purta toată răspunderea unei potenţiale vizite în Taiwan a şefei deputaţilor americani, Nancy Pelosi, şi că vor trebui să-şi asume „toate consecinţele”, notează La Libre Belgique. Ziarul belgian amintește că Beijingul se opune oricărui contact oficial între Taiwan şi alte ţări, considerând că acest teritoriu insular de 24 de milioane de locuitori este una din proviciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează. Le Monde observă că propaganda chineză a preluat deja masiv acest subiect, iar un editorialist naționalist al ziarului chinez Global Times a avertizat chiar că „Vizita lui Pelosi ar putea accelera o confruntare militară”.
Discursul susținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad continuă să genereze reacții în Europa. Vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas și-a exprimat indignarea faţă de afirmaţiile rasiste ale premierului ungar, scrie Suddeutsche Zeitung. The Slovak Spectator constată că ”discursul lui Orbán provoacă unde de șoc în regiune”, detaliind că ministrul de Externe de la Bratislava, Ivan Korčok, a recunoscut că înțelege din ce în ce mai puțin pozițiile Budapestei. Ziarul slovac mai notează și că ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este regretabil că acest discurs a fost ținut în România. Nepszava scrie că patru intelectuali maghiari din Transilvania au lansat o petiție pentru respingerea „discursului rasist despre teoria raselor”, reproșând totodată UDMR-ului şi „unei părţi importante din presa de limba maghiară” că manifestă o tăcere complice față de această situaţie. Același cotidian maghiar observă că ”televiziunea de stat din Rusia a fost complet impresionată de discursul lui Orbán de la Băile Tuşnad”. ”După cum era de așteptat, aceste gânduri ale premierului ungar au fost exprimate în cel mai potrivit moment pentru propaganda Kremlinului”, conchide Nepszava. (Carolina Ciulu)/cciulu/denisse