Încă din timpurile preistorice oamenii foloseau pereții pentru a reprezenta diferite ipostaze ale vieții de atunci, precum scenele care descriau vânătoarea. În zilele noastre această formă de exprimare a devenit o adevărată mișcare artistică. Pentru mulți pictori clădirile iau locul unor pânze, iar peisajul urban devine o adevărată galerie.
Artă sau vandalism?
Provocându-ne gândirea și imaginația, adesea stârnindu-ne amuzamentul, arta stradală acoperă o vastă gamă de teme. Fie că sunt asociate cu acte de rebeliune sau cu dorința de a crește conștientizarea comunității asupra problemelor sociale și politice, operele de artă reușesc să stârnească diferite discuții și reacții. Mesajul din spatele acestora a făcut de multe ori ca arta stradală să fie asociată cu vandalismul.
Artă stradală vs. Graffiti
Ambele sunt forme creative de exprimare găsite pe zidurile orașelor, dar cu toate acestea sunt foarte diferite.
În ceea ce privește tehnica, arta stradală se bazează de cele mai multe ori pe imagini, în timp ce graffiti-ul este bazat pe cuvinte.
De asemenea, arta stradală este asociată cu un lucru estetic, ca de exemplu pictura murală. În schimb, graffiti-ul este perceput ca un mijloc de auto-exprimare, care nu trebuie să fie plăcut vizual.
Descoperiți orașele dintr-o altă perspectivă
Atunci când vizitați marile orașe descoperiți, de asemenea, arta stradală. E ca și cum ați merge la un muzeu în aer liber.
Arta stradală este o parte importantă a zonelor urbane. Aceasta reflectă identitatea orașelor, de la elemente legate de tradiție și cultură, până la ilustrații ale problemelor cu care se confruntă comunitatea.
Picturile murale sunt prezente peste tot: depozite abandonate, poduri, fabrici, zone de parcare, metrouri și chiar restaurante. Pentru a nu rata ceva, puteți să participați la un tur alternativ al orașului, menit să promoveze arta stradală. Un astfel de tur vă va arăta secretele, istoria și poveștile care stau în spatele operelor de artă, dar și tehnicile prin care acestea au fost realizate. Niciun tur nu se aseamănă cu altul. Arta stradală este în continuă schimbare. Sunt straturi de vopsea peste alte straturi, fiecare păstrând o semnificație diferită.
Berlin, Paris, Atena, Italia și Amsterdam sunt doar câteva dintre capitalele care oferă tururi alternative, dezvăluind-și partea autentică.
Știați că termenul „graffiti” derivă din cuvântul grecesc „graphein” (a scrie)?
În prezent, capitala Greciei este cunoscută ca una dintre cele mai frumoase zone cu artă murală din Europa. Străzile Atenei sunt pline de culoare dar și de mesaje politice puternice.
București Alternativ
Aveți posibilitatea să descoperiți arta stradală din capitala României prin intermediul Alternative Bucharest. Acest proiect independent înființat în anul 2019 o să vă ofere o altă perspectivă a Bucureștiului, în cadrul unui tur organizat în fiecare duminică.
Dacă locuiești în București acest tur te va ajuta să vezi semnificația din spatele operelor de artă pe lângă care ai trecut grăbit de atâtea ori.
RADOR – Autor: Bianca Lorena Nuhaiu, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării; credit foto Bianca Lorena Nuhaiu