Canicula pune stăpânire pe majoritatea regiunilor din România, fiind înregistrate maxime de până la 42 de grade la umbră la orele amiezii, dar și un disconfort termic accentuat pentru corpul uman. În perioade de căldură excesivă, specialiștii recomandă oamenilor să limiteze expunerea prelungită la soare între orele 11-18, să se hidrateze cu minim 1,5-2 litri de lichide zilnic, să utilizeze aparatele de aer condiționat, cât și alte sfaturi importante pentru a reduce efectele negative ale caniculei. Cu toate acestea, nu toate locuințele dispun de un aparat de aer condiționat sau, chiar și în cazul în care este prezent un astfel de aparat, prețurile ridicate la energia electrică reprezintă un impediment în utilizarea acestuia.
Iată câteva trucuri pentru a vă menține casa răcoroasă fără aer condiționat, pentru a economisi bani și pentru a proteja planeta de poluare:
- Țineți perdelele sau jaluzelele trase
Țineți jaluzelele trase, în special la ferestrele orientate spre nord și vest, pentru a vă menține casa la o temperatură suportabilă pe timpul zilei. O soluție optimă pentru zilele toride de vară sunt rulourile exterioare care reduc semnificativ pătrunderea razelor soarelui în camere și nu permit încălzirea excesivă a casei.
- Închideți ușile
Închideți ușile camerelor pe care nu le folosiți pentru a menține aerul rece acolo unde aveți cea mai mare nevoie. În plus, sigilați cât mai bine golurile din jurul ușilor și ferestrelor și utilizați dispozitive de etanșare pentru a vă asigura că aerul rece nu poate ieși pe sub ușă sau pe lângă geamuri.
- Evitați utilizarea electrocasnicelor mari
În timpul funcționării, electrocasnicele mari, precum aragazul, cuptorul, mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase degajă cantități semnificative de căldură, care determină încălzirea casei. Amânați utilizarea electrocasnicelor de acest tip până la venirea serii, moment în care temperaturile încep să scadă treptat, iar între timp puteți găti preparate reci, care nu necesită utilizarea aragazului sau a cuptorului.
- Utilizați un ventilator
Chiar dacă nu aveți instalat în locuință un aparat de aer condiționat, ventilatorul reprezintă o alternativă mai ieftină, puțin poluantă și foarte eficientă. Tot ce trebuie să faceți pentru a vă răcori este să puneți în fața ventilatorului, un bol cu gheață și odată pornit, veți fi întâmpinat de o briză rece și plăcută.
- Evitați utilizarea becurilor
Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale pe parcursul zilei, deoarece becurile cu incandescență degajă o cantitate semnificativă de căldură și consumă o cantitate mare de energie electrică. Limitați utilizarea becurilor de acest fel sau puteți opta pentru becuri CFL (fluorescente compacte) sau LED-uri care sunt economice, produc la fel de multă lumină, nu se supraîncălzesc sau degajă cantități mari de căldură.
RADOR – Autor: Alexandra-Cristiana Stoian, FJSC