Vremea caldă este un test sever pentru persoanele cu hipertensiune arterială și alte patologii ale sistemului cardiovascular. Cardiologul Nana Pogosova a subliniat, într-un interviu, că, în cazul în care suferiţi de boli de inimă, aproape orice schimbare de temperatură poate fi periculoasă pentru organismul și bunăstarea hipertensivilor.
„La persoanele cu termoreglare redusă sau afecțiuni cardiace, rămânerea în frig poate provoca spasme ale arterelor coronare, iar, la căldură, mai ales în oraș, pot apărea fluctuații ale tensiunii arteriale și tulburări de ritm cardiac”, a declarat doctorul Pogosova, care a oferit câteva sfaturi pentru persoanele cu hipertensiune arterială, pentru perioada verii, pe caniculă. Medicul cardiolog le recomandă hipertensivilor să respecte câteva reguli pentru a supraviețui mai ușor în faţa căldurii.
Iată ce ar trebui să faceți dacă aveți tensiune arterială mare:
1. Evitați expunerea la lumina directă a soarelui, în timpul zilei de la 12:00 la 17:00;
2. Reduceți intensitatea activităților fizice și activităţile în aer liber;
3. Practicați o activitate fizică moderată afară, dimineața devreme sau seara;
4. Întrebați medicul Dvs. despre exercițiile fizice potrivite pentru Dvs.;
5. Monitorizați-vă tensiunea arterială și pulsul;
6. Nu anulați tratamentul prescris;
7. Eliminați din dietă alimentele grase și grele, cărnurile procesate, mâncați mai multe alimente vegetale;
8. Evitați locurile în care este posibilă răcirea bruscă, din cauza funcționării aparatelor de aer condiționat, congelatoarelor etc. „Pentru pacienții cu ateroscleroză coronariană severă, aritmii cardiace și hipertensiune arterială severă, un contrast puternic de temperatură nu este de dorit”, subliniază cardiologul. Important: Articolul are doar scop informativ și nu înlocuiește consultarea unui specialist!/pmirela/vdraguta
(www.actualno.bg – 28 iulie)