Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a aprobat scoaterea unor produse din rezervele de stat, cu titlu gratuit, pentru a fi distribuite populaţiei refugiate din Ucraina – construcţii uşoare din elemente modulate, elemente de cazarmament, produse alimentare de bază, conserve, pături, saltele, saci de dormit, în valoare de peste 190.000 lei (circa 38.300 de euro), fără TVA.
Produsele vor fi acordate Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud (nord-vest), pentru a fi distribuite populaţiei refugiate din Ucraina.
2) 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina şi Uniunea Europeană concertează până pe 1 august sub sloganul ‘Stand with Ukraine’, cu sprijinul Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ de la Chişinău. Iniţiativa Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei şi a dirijorului Gabriel Bebeşelea este un manifest muzical împotriva războiului şi a violenţei şi are drept scop susţinerea tinerilor artişti refugiaţi din Ucraina şi promovarea Anului European al Tineretului.
În cadrul proiectului au fost sau vor fi vor fi organizate, până pe 1 august, 5 concerte de muzică clasică în spaţii publice din Republica Moldova şi România: Sala cu Orgă din Chişinău, Butuceni (Republica Moldova), Digital Park din Chişinău, Cetatea Tighina (Republica Moodova) şi Piaţa Mare din Sibiu (centrul României). Pe afişul concertelor se află dirijorii Gabriel Bebeşelea, Andriano Marian şi Cristian Spătaru, respectiv solistul Kiril Maximov (Republica Moldova/Spania), care cântă pe o vioară Stradivarius din 1716 din colecţia Băncii Naţionale a Austriei.
În programul celor 5 concerte au fost incluse lucrări simfonice de Johannes Brahms, Antonin Dvorak, Bela Bartok, Ludwig van Beethoven, dar şi muzică din filme din competiţia pentru premiul Oscar, respectiv „Vals” de Eugen Doga, „Vals” de Aurel Andreescu şi „Melodia” de Myroslav Skoryk.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.