Motto: “Viaţa este ca o masă la restaurant: copilăria din partea casei, maturitatea – felul de bază, bătrâneţea – desertul, moartea – nota de plată.” – Horaţiu Mălăele
Luni, în prima zi calendaristică din august, actorul de teatru şi film, regizorul, caricaturistul, pictorul şi scriitorul Horaţiu Mălăele împlineşte 70 de ani.
* * * * *
Horaţiu Valentin Mălăele s-a născut la 1 august 1952 – în acte, data reală fiind, de fapt 31 iulie -, la Târgu Jiu.
A parcurs studiile secundare la Liceul Tudor Vladimirescu din oraşul natal.
A avut prima expoziţie personală de desene la Casa de cultură din Târgu Jiu în anul 1970, pregătindu-se, apoi, să urmeze Institutul de Arte Plastice din Capitală.
A absolvit, însă, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în anul 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche.
A fost repartizat la Teatrul Naţional din Piatra Neamţ, unde a jucat în spectacole ca „Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde, pentru care a primit un premiu de interpretare (1975), în „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, „Muntele” de D.R. Popescu, sau „Eulenspiegel” de Charles de Coster.
S-a mutat apoi în Bucureşti, unde a jucat pe scenele de la Nottara, Odeon, Naţional, iar din 1996 la Teatrul de Comedie şi Bulandra, în numeroase roluri ca Vanea din „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, sau Tartaglia din „Regele Cerb” de Carlo Gozzi.
Începând cu anul 1982 a regizat spectacole de teatru ca „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, la Teatrul Nottara – în anul 1982, „Puricele” de Georges Faydeau, tot la Nottara – în anul 1983, „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, la Odeon în anul 1994 – pentru care a obţinut premiul Festivalului Comediei Româneşti din acelaşi an.
La Theatrum Mundi a jucat rolul profesorului în „Lecţia”, de Eugen Ionescu, semnând şi regia (1996), primind Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan Braşov în acelaşi an.
A mai regizat piesele „Hotel” de Ray Cooney, la Teatrul Ovidiu din Constanţa în anul 1997, „Bani din cer”, de Ray Cooney, la Teatrul de Comedie în anul 2001, „Cafeneaua”, de Sam Bobrik şi Ron Clark, sau „Scrisoare”, de I.L. Caragiale.
De asemenea, piesa regizată de Mălăele „Poiana boilor”, după A. P. Cehov, la Teatrul de Comedie, în 2003, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Studiourilor de Teatru, Piteşti, ediţia a IX – a, în noiembrie 2005.
Alte piese de succes precum „Măscăriciul”, după A. P. Cehov, la Teatrul Bulandra, în 2004 şi „Revizorul” de N.V. Gogol, la Teatrul de Comedie, în 2006, poartă amprenta regizorală a lui Mălăele.
A debutat în film ca actor în anul 1974, în pelicula „Muntele ascuns”, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc. În 2000, a jucat în „Amen”, în regia lui Costa-Gavras. A jucat în peste 60 de filme, ultimele dintre acestea fiind „Funeralii fericite” (2013), „Ultimul corupt din România” (2012), „Undeva la Palilula” (2012) şi „Poker (2010).
În teatrul de televiziune a jucat peste 150 de roluri.
A regizat două episoade din serialul TV „Ministerul comediei”, apoi filmele „Pălăria” şi „Nunta mută” (2008) unde a fost şi scenarist.
Caricaturistul Horaţiu Mălăele a expus în peste 30 de expoziţii circa 3000 din creaţiile sale şi a fost redactor şef al publicaţiei „Satirul”.
Este autorul cărţii autobiografice „Horaţiu despre Mălăele” (noiembrie 2008) despre care autorul însuşi declară că este un „ghiveci intelectual” şi al volumului „Rătăciri” (2012).
Horaţiu Mălăele a avut o colaborare rodnică şi cu Teatrul Naţional Radiofonic. Astfel, la 2 martie 2009, la clubul Ramada-Majestic, Teatrul Naţional Radiofonic a organizat audiţia piesei „Omul şi extraterestra” de Dan Tărchila, în adaptarea şi regia lui Dan Puican, avându-i în distribuţie pe: Adriana Trandafir, Horaţiu Mălăele, Virgil Ogăşanu şi Eugen Cristea. Premiera radiofonică a spectacolului a fost difuzată la 7 martie 2009, la Radio România Actualităţi.
La 30 martie 2009, în cadrul obişnuitelor întâlniri de la clubul Ramada Majestic, Teatrul Naţional Radiofonic a organizat audiţia, în premieră, a spectacolului cu piesa „Mascariciul”, pe un scenariu de Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, care au şi interpretat cele două roluri, după A. P. Cehov. Premiera radiofonică a avut loc la 4 aprilie 2009, la Radio România Actualităţi.
La 21 mai 2009, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat, în premieră spectacolul „Delir în doi … în trei, în câţi vrei”, de Eugène Ionesco, traducerea: Vlad Russo şi Vlad Zografi, regia artistica: Attila Vizauer. În distribuţie se regăseau Rodica Mandache, Horaţiu Mălăele, Anne-Marie Ziegler, Petre Nicolae, Ionuţ Kivu.
S-a mai aflat şi în distribuţia altor spectacole radiofonice precum „Regele, bufonul şi domnii şobolani”, alături de Ion Caramitru, Constantin Cojocaru, Florin Anton, Petre Lupu şi Alexandru Georgescu, în „Planeta mediocrilor”, de Ioan Groșan, alături de Valentin Teodosiu, George Mihăiță, Magda Catone, Valentin Uritescu, Dan Tudor şi Ionuț Kivu, în „Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, alături de Dana Dogaru, Virginia Mirea, Şerban Cellea, Tamara Buciuceanu, Mitică Popescu şi Gheorghe Pufutele, sau în „O noapte furtunoasă”, alături de Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Medeea Marinescu, Virgil Ogăşanu, Alexandru Georgescu şi Gheorghe Pufulete.
A obţinut un număr impresionant de premii, faţă de cele deja menţionate mai amintim Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L Caragiale București, 1993 și Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, 1993 pentru piesa „Puricele”, Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, Premiul pentru regie Ion Băieșu şi Premiul pentru interpretare, Buzău, 1994 toate pentru „Escrocii în aer liber”, Premiul UNITER în anul 1998 pentru piesa „Unde-i revolverul ?” şi Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj”, în 2012.
La 23 noiembrie 2011, Horaţiu Mălăele şi-a relansat galeria „Horaţiu” de pe Strada Smârdan nr. 37, în Centrul Vechi, după ce micul spaţiu cochet dedicat artei a trecut prin lucrări de renovare. Expozitia cu care s-a redeschis galeria-atelier a fost alcătuită din caricaturi şi picturi ale lui Horaţiu Mălăele, iar perioada care a urmat, aici au fost expuse şi lucrări ale altor artişti, accentul punându-se în general pe caricatură.
În august 2012, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, dar și Placheta Bucureștiului, oferită de primarul general Sorin Oprescu, în semn de „respect, admirație și iubire”.
La 7 iunie 2013, avea loc premiera un proiect ambiţios, o provocare dublă pentru maestrul Horaţiu Mălăele, filmul „Funeralii fericite”, pentru care este atât regizor cât şi protagonist. Spectatorii au avut ocazia să îl asculte pe actor cântând pentru prima dată în cariera sa – deşi era cunoscut printre colegii săi ca fiind complet afon. Mălăele n-a mai cântat niciodată pe o scenă sau într-un film, însă, de data aceasta, a făcut-o, a cântat fără reţineri şi scena i-a ieşit atât de bine încât nu a mai fost nevoie de post-sincron.
La 18 septembrie 2015, Horaţiu Mălăele a tăiat, la Feteşti, panglica teatrului, cu o capacitate de 500 de locuri, care îi poartă numele. Inaugurarea s-a făcut cu piesa „Sunt un orb” interpretată chiar de Horaţiu Mălăele.
În fine, la 25 mai 2017, Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, oraşul natal al actorului, i-a acordat lui Horaţiu Mălăele titlul de Doctor Honoris Causa, iar la 29 iunie 2017, Cosmin-Mihai Popescu, Președintele Consiliului Județean Gorj a atribuit titlul de “Gorjeanul Anului 2016”, lui Valentin-Horațiu Mălăele, ca „act de recunoștință și apreciere pentru realizările deosebite în viața publică și contribuția adusă la promovarea imaginii județului Gorj”.
A primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”
Horaţiu Mălăele este căsătorit cu Gabriela şi are doi băieţi – Cristian şi Ion Bogdan, absolvent de Regie – Film.