Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Reabilitarea celor 35 de linii de cale ferată din portul Constanţa (sud-estul României) ar putea să fie gata într-o lună şi jumătate, a declarat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. Într-o vizită făcută în port, el a anunţat că, cele două companii care se ocupă de reabilitare au efectuat aproximativ 50% din lucrări. Aceleaşi companii au depus oferte şi pentru cea de a doua etapă a lucrărilor de reparaţii pentru restul de 60 de linii CFR.
Modernizarea liniilor de tren din portul Constanţa a fost deblocată pentru eficientizarea transportului de mărfuri, în contextul războiului din Ucraina. Sorin Grindeanu a cerut transportatorilor români să nu neglijeze asigurarea de produse pentru piaţa internă.
2) Un Centru de consiliere pentru copii şi părinţi veniţi din Ucraina, deschis de organizaţia „Salvaţi Copiii România”, va funcţiona din luna august la Suceava, nordul ţării. La mai mult de cinci luni de la începerea conflictului, organizaţia constată o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Centre similare vor mai funcţiona în alte patru judeţe.
Preşedintele Salvaţi Copiii Suceava, Mircea Petriuc, a declarat că este un loc în care refugiaţii ucraineni, familii de refugiaţii cu copii pot să vină şi să primească asistenţă socială, consiliere pe probleme legale, de rezidenţă, de orice natură. Colegii noştri încearcă să rezolve toate problemele pe care le întâlnesc, fie ei, fie direcţionându-i pe refugiaţi către persoanele capabile să facă acest lucru, a psus Petriuc. Este în acelaşi timp un loc unde copiii pot să vin să se joace. Cât timp mămicile rezolvă probleme, copiii se joacă într-un loc prietenos, supravegheaţi de către consilier pe probleme educaţionale şi de lucrătorii sociali. Asigurăm inclusiv asistenţă psihologică, care este mai mult decât necesară, atât individuală, cât şi de grup, a adăugat Preşedintele „Salvaţi Copiii” Suceava.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.