Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Crucea Roşie Română a inaugurat în Bucureşti primul Centru Multicultural pentru a ajuta persoanele afectate de criza din Ucraina. După cinci luni de conflict, persoanele care au fost strămutate din Ucraina au nevoie din ce în ce mai mult de asistenţă umanitară pe termen mai lung, a spus Crucea Roşie Română, care a inaugurat centrul cu sprijinul Crucii Roşii Naţionale din Coreea de Sud, pentru a răspunde nevoilor crescânde ale copiilor şi adulţilor afectaţi de conflict şi pentru a oferi sprijin durabil cetăţenilor ucraineni cu o situaţie socio-economică dificilă.
Centrul multicultural va aborda un tip de asistenţă umanitară integrată, adică se vor desfăşura activităţi care vizează acoperirea nevoilor urgente şi de bază ale persoanelor aflate în dificultate, cum ar fi mese calde, servicii de sănătate şi sprijin psihosocial, precum şi ateliere tematice pentru copii şi părinţi, cursuri de română şi engleză, alte activităţi de pregătire pentru viaţă. Pe măsură ce criza umanitară din Ucraina evoluează, am observat că persoanele care vin în România nu sunt doar în tranzit, ci şi în căutarea unui loc de şedere pe termen mediu şi lung, în special în oraşe mari, cum e Bucureştiul, a declarat Ioan-Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roşii Române.
De la escaladarea conflictului din Ucraina, Crucea Roşie Română a asistat în mod activ cetăţenii ucraineni în aproximativ 30 de judeţe, de la acordarea de sprijin în punctele de frontieră, în gări şi centre de cazare temporare cu alimente, kituri de igienă, îmbrăcăminte, cartele SIM şi alte articole esenţiale şi până la furnizarea de asistenţă financiară directă pentru 53 de mii de persoane, cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Centrul multicultural va fi deschis de luni până vineri, între orele 10:00 şi 18:00. Beneficiarii vor avea acces la serviciile oferite de centru, în urma unei programări. Pentru mai multe informaţii despre criteriile de eligibilitate, puteţi accesa pagina oficială a Crucii Roşii Române, https://crucearosie.ro/.
Se estimează că aproximativ 88.400 de persoane care au fugit din Ucraina au rămas în România, unele persoane călătorind periodic în şi din ţară.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.