În anul 2022, poate mai mult ca oricând, spațiile moderne sunt clar în tendințe. Și de ce nu ar fi? Cu mult mai puțină „dezordine”, raționalizate și o senzație zen, casele moderne ne pot ajuta să ne relaxăm și să ne iubim cu adevărat spațiul de locuit. Amestecarea elementelor de design tradiționale și moderne poate fi o adevărată provocare, întrucât acestea se află la capetele opuse ale spectrului de design interior. Nu numai că liniile și formele prezente în spațiile moderne și tradiționale sunt destul de diferite, dar abundenţa de lucruri dintr-un spațiu tradițional față de cel modern tinde să fie chiar opusă. Deși nu este întotdeauna cazul, spațiile moderne tind să aibă o înclinație mai simplă, minimalistă, în timp ce spațiile tradiționale sunt „maximiste” (dacă ne permiteți termenul), cu mult mai multe lucruri „la vedere”. Dar, în designul interior, ca și în dragoste, contrariile se atrag și puteți crea o casă extrem de frumoasă și confortabilă combinând „sensibilitățile” de design tradițional și modern. Linii elegante, decor minimalist, finisaje curate și detalii tradiționale amestecate? Îmbinarea mobilierului tradițional cu cel modern poate părea o combinație dificil de dus la îndeplinire. Cu toate acestea, atunci când este făcut corect, amestecul creează un spațiu unic, cu mai multe straturi. Unul dintre avantajele îmbinării stilurilor de design interior tradițional și modern este dezvoltarea unui stil personal pe care nu îl veți vedea în alte case. Din păcate, provocarea îi intimidează pe majoritatea oamenilor. Este un risc, dar este un risc cu o recompensă pe măsură.
Definirea celor două stiluri
Design interior tradițional
Spațiile tradiționale tind să aibă mobilier din lemn de culoare închisă. Mobilierul artizanal și colonial au ornamente minime, în timp ce piesele de mobilier din epoca victoriană sunt puțin mai ornamentate și detaliate. Tapițeria cu model, din piele, sunt ambele comune în stilul tradițional, la fel ca și pereții tapetați, canapelele acoperite și detaliile de finisare, cum ar fi lambriurile și modelele în formă de coroană. În ceea ce privește schemele de culori, o paletă de albastru și alb este un aspect clasic tradițional. Dar pentru cei care înclină mai mult spre interpretarea britanică, culorile tradiționale, saturate, pământești sunt comune. Alama este cel mai comun finisaj metalic pe care îl veți găsi într-un spațiu tradițional, datorită patinei sale frumoase, care capătă o atmosferă antică. Designul tradițional, în ansamblu, este un stil subestimat, mai puțin formal, care tinde să se concentreze pe confort și relaxare. Când oamenii vorbesc despre preferința unei estetici moderne, adesea (deși nu întotdeauna) se referă la Mid-Century Modern. Acest stil este inspirat de designul de la mijlocul secolului al XX-lea și combină lemnul natural cu nuanțele îndrăznețe. Mobilierul are linii curate și forme organice cu ornamente minime dincolo de forma piesei în sine. De asemenea, tinde să aibă margini conice și rotunjite, fără unghiuri dure. Culorile din aceste spații tind să fie îndrăznețe, culorile primare și secundare fiind folosite cel mai des. Gândiți-vă la teal, roșu, portocaliu, galben și verde. Modelele grafice, geometrice sunt, de asemenea, comune în aceste spații. Tonurile de lemn tind să fie mai deschise – fie un finisaj „blond” scandinav, fie o culoare de ghindă sau tec. Cu toate acestea, un finisaj de nuc închis nu este exclus! Când vine vorba de metal, cromul este cel mai obișnuit finisaj pe care îl veți găsi într-un spațiu de la „mijlocul secolului”, deși sunt folosite și alama și metalul negru. Pentru tapițerie, pielea, tweed-ul și vinilul sunt toate țesături comune folosite pentru mobilier. În general, interioarele Mid-Century sunt confortabile și se concentrează pe relaxare și conversație. Designul tradițional este calm, ordonat și previzibil. Când vă gândiți la interioare în stil tradițional, în primul gândiți-vă la stiluri reconfortante și design clasic. Casele tradiționale sunt oarecum casual, fiecare piesă curgând dintr-o altă piesă. Totul este despre funcționalitate și ușurință.
Elemente de bază ale designului tradițional:
- Un amestec de linii verticale și orizontale
- Țesături discrete care includ modele mici, palete de culori ton pe ton și texturi discrete
- Culori medii care nu sunt foarte închise sau prea deschise
- O atmosferă generală confortabilă
- Mobilier din lemn cu o combinație de linii drepte și curbe
- Garnituri și modele albe și lucioase
- Mobilier asortat care are un aspect simplist
Design interior modern
Designul modern este unul dintre stilurile cel mai greșit interpretate în designul interior, mai ales pentru că oamenii îl folosesc adesea atunci când definesc designul contemporan. Termenul modern se referă la ceva ce aparține epocii actuale, prezentului, de aceea stilul modern este ușor de confundat cu stilul contemporan, cu cel scandinav sau cu minimalismul. Adevărul este că pare paradoxal să vorbim în secolul XXI despre un stil modern care își are originea într-o mișcare artistică de la începutul secolului XX, dar chiar așa este. Estetica modernismului a fost puternic influențată de situația economică din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și din perioada imediat următoare. Nu mai era practic să păstrezi camere fără o funcție clară sau să te înconjori de obiecte inutile, doar pentru frumusețea lor. Țesăturile bogate, cu imprimeuri intricate și lemnul masiv sculptat au fost înlocuite cu fibre naturale și suprafețe netede, lustruite, din metal sau sticlă. Formele s-au subțiat și au devenit mai zvelte. Designul oricărui element din decor era bazat pe un ideal pur pragmatic: să salveze timp, bani și material. O componentă definitorie a designului modern este atingerea sa minimalistă. Designul modern se bazează în mare măsură pe lipsa de agitație. Gândiți-vă la linii curate, culori neutre și mobilier cu design îndrăzneț. Casa în stil modern are mai multe spații deschise, tavane mai înalte și mai puțină ornamentație. Există o gamă largă de stiluri moderne, cum ar fi modernul de la mijlocul secolului (Mid-Century), retro, soft sau casual, urban, industrial și art deco. Variațiile sunt cele care fac designul modern atât de versatil și interesant.
Elemente de bază ale designului modern:
- Mobilier modern realizat din materiale naturale
- Linii curate și nuanțe simpliste; predomină liniile drepte și elegante, dar și formele interesante
- Geometria designului îmbină pătrate, dreptunghiuri, cercuri și cuburi într-un rezultat echilibrat care sugerează armonia și libertatea formei
- Elemente metalice
- Ferestrele sunt de obicei lăsate neîmpodobite cu o abundență de lumină naturală
- Texturi grele
- Accesorii minime
- Mobilierul este scund, cu linii suple și picioare la vedere
- Sunt frecvente materialele naturale (lemn nevopsit, metal, piele, fibre naturale), dar și sinteticele și imitațiile (nylon, piele ecologică)
- Predomină culorile neutre sau inspirate din natură: alb, crem, bej, maro, taupe, nuanțe de gri și albastru-verzui
Cum să combinați cele două stiluri pentru un aspect desăvârșit
Descompletaţi seturile de mobilier – Mobilierul nepotrivit ajută la păstrarea luminii spațiului. Știm cu toții că desperecherea este greu de făcut – mai ales când ați fost condiționați să vă gândiți la mobilierul dvs. ca la un tot unitar. De fapt, este posibil să fi achiziționat chiar camere întregi de mobilier pentru a se potrivi și coordona, și asta tocmai datorită stilului tradițional. Dar dacă aruncați o privire la casele moderne, veți observa că fiecare piesă de mobilier este aleasă cu grijă pentru a spori spațiul, dar nu face neapărat parte dintr-un set potrivit. Prin spargerea seturilor de mobilier, puteți ajuta să scăpați de greutatea unei case tradiționale, oferind spațiului dvs. un pic de „lifting”. Doriți să vă păstrați mobila împreună? Încercați să tapițați una sau două piese într-o țesătură grafică sau folosiți perne pentru a schimba culoarea și textura seturilor asortate.
Dați lucrurilor un flux – Lăsați puțin spațiu liber pentru a menține aspectul curat. Probabil ați crescut într-o casă în care toate lucrurile erau expuse cu mândrie în locuri de cinste. Fie că era vorba de portrete și diplome pe pereți sau rafturi întregi de suveniruri, ideea de a umple spațiul cu fel de fel de obiecte este opusul modernului. În schimb, designul modern vă ajută să regândiți spațiile casei dvs. În loc să umpleți fiecare perete, raft sau dulap gol, expuneți doar piesele preferate, pentru a vă odihni ochii. Pe lângă beneficiile evidente (reducerea la minimum a ștergerii prafului!), menținerea decorului casei la un nivel cât mai redus ajută la păstrarea unui loc curat și neaglomerat. Piesele de accent pe care le alegeți în spațiul dvs. pot schimba total atmosfera, împingând aspectul general spre mai modern sau mai tradițional. Luați în considerare acest lucru mai ales atunci când alegeți un covor, o lucrare de artă și un decor pentru masă. În dormitor, optarea pentru imprimeuri de inspirație botanică pare mai tradițională, în timp ce arta abstractă este mai modernă și eclectică. Ați putea alege, de asemenea, o piesă de artă mai tradițională, dar să o sprijiniți pe un raft în loc să o agățați pe un perete. Oricare abordare va oferi unui subiect tradițional o întorsătură mai modernă.
Evidențiați arhitectura și formele – Folosiți culoarea pentru a evidenția arhitectura. Designul modern se concentrează de obicei pe arhitectura casei ca parte a decorului în sine. Dar, din moment ce nu suntem cu toții suficient de norocoși să avem muluri originale și ferestre în stil Frank Lloyd Wright, farmecul arhitectural al casei dvs. ar putea fi mai greu de observat. Însă, orice locuință are câteva caracteristici pe care le puteți evidenția pentru a obține un impact arhitectural mai intens. Folosiți-vă de ochiul unui arhitect pentru a descoperi forme interesante în jurul spațiului de locuit. Vă place felul în care bucătăria este încadrată de un tavan interesant? Utilizați un corp de iluminat modern pentru a atrage atenția în sus. Sau folosiți o culoare îndrăzneață pentru a direcționa privirea către colțul preferat de la intrare. Puteți folosi chiar și oglinzi pentru a reflecta formele preferate ale casei dvs., astfel încât acestea să aibă mai mult efect. Multe case vechi au uși și caracteristici uimitoare, cum ar fi cornișe ornamentale, care lipsesc din casele moderne. O idee grozavă ar fi să evidențiați aceste caracteristici depășite ale casei dvs. vopsindu-le în culori diferite. Vopsiți ușile exterioare într-o culoare îndrăzneață pentru a le scoate în evidență. De asemenea, puteți adăuga o vopsea lucioasă pe cornișe pentru a le ajuta să iasă în evidență pe un fundal alb. Complimentați-vă ușile interioare pictându-le într-o nuanță de gri rece sau altă nuanță neutră. Într-o casă cu elemente de design tradiționale, asigurați-vă că evidențiați orice detalii arhitecturale – de la șeminee și muluri până la lambriuri sau grinzi. Dar nu vă fie teamă să le dați o notă de modernitate! Pictați lambriurile într-o culoare îndrăzneață, saturată, mai degrabă decât într-un ton neutru mai tradițional. Dacă spațiul dvs. are ornamente detaliate, luați în considerare aceeași culoare atât pentru ornamente, cât și pentru pereți – o mișcare foarte modernă. Dar, totodată, puteți lăsa aceste detalii arhitecturale tradiționale „intacte” și pur și simplu le puteți echilibra cu fundaluri moderne prin stilul mobilierului și amenajarea spațiului. Canapele asortate, în formă clasică, față în față, vizavi de un șemineu din cărămidă, se vor simți într-adevăr foarte tradițional. Dar, optarea pentru un amestec mai eclectic de mobilier confortabil și un aspect mai „conversațional” va echilibra arhitectura tradițională și va face ca întregul spațiu să se simtă mai relaxat.
Ascuțiți simțurile prin culoare – Utilizați culori contrastante pentru a crea linii mai clare. Repetați după noi: contrast ridicat, paletă unificată. Este cel mai simplu mod de a „distila” designul modern într-o poveste de culoare. Privind la spațiul dvs. modern, veți observa că toate camerele au o paletă unificată pe măsură ce curg din spațiu în spațiu. Fiecare cameră poate avea propria temă sau propriile caracteristici, dar culorile se coordonează în întreaga casă. Acest lucru conferă casei o senzație raționalizată, chiar dacă arhitectura nu strigă a modern. În același timp, culorile cu un contrast ridicat oferă spațiilor acea senzație clară și curată atât de comună în designul modern. Renunțați la bejul dezactivat și folosiți negru, crem, alb și culori îndrăznețe pentru a oferi casei dvs. margini mai clare. Având în vedere că mulți oameni petrec din ce în ce mai mult timp acasă, este mai important acum ca oricând să creați un spațiu care să vă ridice moralul și să mențină pomparea serotoninei. Nimic nu poate face asta mai repede și mai bine decât culoarea de pe pereții. Vopseaua este cea mai simplă și mai ușoară modalitate de a stimula starea de spirit a spațiului și de a crea un mediu care reflectă în totalitate cine sunteți cu adevărat și cum vreți să fie de fapt casa dvs. Meet Cute, de exemplu, este o culoare de vopsea romantică, trandafirie, care poate fi folosită în orice cameră a unei case care are nevoie de încurajare, iar Good as Gold este un muștar moale care va face cu siguranță o declarație.
Actualizați corpurile de iluminat, prizele și întrerupătoarele – Deși poate părea un pas nesemnificativ, acest lucru poate face orice casă veche să se simtă ca nou-nouță. Este, de asemenea, o modalitate foarte ieftină de a vă moderniza casa. Schimbați corpurile de iluminat ornamentate, precum și corpurile de iluminat vechi și grele. Distrați-vă cu un pandantiv sau candelabru nou în bucătărie sau living. Corpurile de iluminat încastrate au devenit mai eficiente și mai mici. Corpurile de iluminat cu LED-uri funcționează de minune dacă doriți să instalați un ornament alb curat și să îmbunătățiți eficiența energetică a dispozitivului dvs. Multe case au diferite tipuri de întrerupătoare de lumină, plăci și prize, care, din cauza actualizărilor de-a lungul anilor, pot părea acum foarte vechi și îngălbenite sau pot fi crăpate și (re)vopsite. Aceasta este o actualizare ușoară care va ajuta la „întinerirea” unei case monotone. Adăugarea unui „hardware” negru dulapurilor albe, de exemplu, poate actualiza dulapurile învechite. Sau, aduceți câteva plante de apartament verzi îndrăznețe pentru a adăuga un plus de culoare unei camere curate și albe. Nu trebuie să umpleți cu culoare un spațiu modern, dar, atunci când o utilizați, asigurați-vă că oferă impact vizual din belșug. O modalitate excelentă și ușoară de a vă actualiza vechiul cămin este prin înlocuirea feroneriei. Deși poate părea o „îndeletnicire” costisitoare, înlocuirea tuturor robinetelor, clanțelor și a mânerelor va avea un efect decisiv asupra casei dvs.
Gândiți-vă la imagini de ansamblu – Alegeți o piesă de artă pentru un impact vizual mai mare. Întrucât designul modern înseamnă folosirea spațiului liber în avantajul dvs., ar trebui să aveți spațiu liber pentru artă și decor. În designul modern, nu trebuie să folosiți șase imagini, ci doar una. Optând pentru piese mai mari, mai grafice, scăpați de o parte din dezordine, dar nu ratați personalitatea și interesul vizual. Schimbarea peretelui – galerie nepotrivit cu o piesă mare sau chiar mai multe piese identice, mai mici, vă poate ajuta să adăugați interes unui spațiu care ar putea lipsi în „departamentul” arhitectură.
Păstrați doar textilele ușoare – Alegeți textilele transparente sau naturale în detrimentul draperiilor și țesăturilor greoaie. Draperiile grele au fost odată simbolul stilului tradițional, însă acoperirile moderne ale ferestrelor sunt astăzi mult mai odihnitoare. De fapt, toate textilele din spațiile moderne sunt de obicei ușoare, aerisite și de impact. În loc de brocart greu sau floral, textilele ușoare, precum bumbacul, ajută o casă să se simtă actualizată. Controlați textilele și țesăturile din casa dvs. și veți descoperi că este un schimb ușor, ieftin, care face o diferență enormă. Scăpați de draperiile grele pentru textile de in sau jaluzele luminoase. Renunțați la pernele și mobilierul supraumplute pentru piese moderne care prezintă imprimeuri grafice. Sau scăpați de covorul mare și greu de lână pentru unul din piele artificială sau chiar iarbă de mare ușoară. Stilul arhitectural al casei dvs. ar putea fi total tradițional, dar asta nu înseamnă să rămâneți blocați în decorul de pe vremea bunicii. Adoptând o mentalitate mai modernă, puteți gândi dincolo de arhitectură și puteți opta pentru o estetică mai simplă, de bază și îndrăzneață. Pe măsură ce „editați” unele lucruri și vă regândiți mobilierul, puteți crea un spațiu simplu, de impact și complet pentru dvs. Dacă locuința dvs. este ticsită cu mochetă veche, probabil veți dori să-i dați un aspect mai proaspăt și contemporan, iar acest lucru poate fi realizat fie prin curățarea profesională, fie prin înlocuire, fie prin renunțarea completă la acest tip de țesătură și păstrarea unui aer ultramodern prin expunerea exclusivă a podelei. Un covor mai ușor, de inspirație vintage, se va simți mai tradițional, în timp ce un covor cu modele geometrice îndrăznețe se va simți mai modern. Și un covor vibrant în stil turcesc sau oriental este o modalitate perfectă de a combina aceste două stiluri, întrucât acest tip de covor se găsește în casele foarte tradiționale și chiar clasice, dar este popular și în spațiile din Mid-Century și Modern Rustic. Stratificarea covoarelor este, de asemenea, o modalitate excelentă de a adăuga o estetică mai modernă și mai casual unui living sau unui dormitor. Încercați un covor țesut neutru ca bază, cu un covor dreptunghiular cu model puțin mai mic deasupra. Acest lucru va adăuga profunzime și o senzație mai modernă spațiului dvs.
Vopsiți totul în alb și renunțați la tapet – S-ar putea ca până acum să vă fi săturat de tendința all-white, dar acest trend nu va dispărea niciodată atunci când vine vorba de a face o casă veche să arate ca nouă. Vopsirea pereților, a tavanului și a ornamentelor într-o singură culoare este cea mai ușoară, mai ieftină și mai practică modalitate de a ascunde imperfecțiunile și pereții inegali. Dacă locuința dvs. este decorată cu tapet, așa cum se întâmplă de obicei în cazul caselor mai vechi, acum ar fi un moment prielnic să renunțați la el.
Deveniți moderni în ceea ce privește mobilierul de bază – Atunci când amestecați două sau mai multe stiluri de design interior, unul din ele va fi întotdeauna predominant. Când vine vorba de stiluri de mobilier tradiționale și moderne, „modernul” este mai ușor de folosit ca bază datorită liniilor sale mai curate. Și, deoarece piesele tradiționale tind să aibă ceva mai multă personalitate, sunt mai ușor de presărat ca accente. Cu toate acestea, piesele de accent – precum măsuța de cafea și covorul – pot rămâne ceva mai tradiționale. Acest amestec de forme oferă un aspect foarte dinamic spațiului. Nu uitați doar că nu doriți să amestecați ceva ultramodern cu ceva super tradițional. Spațiul se va simți mai echilibrat dacă păstrați elementele undeva „la mijlocul drumului”, fără să vă aventurați prea adânc în niciunul dintre stiluri. Dacă doriți să adoptați o abordare tradițională (mai degrabă modernul fiind stilul predominant), găsiți mobilier de bază cu siluete tradiționale, dar cu o notă modernă. Un finisaj modern este o modalitate excelentă de a atinge acest echilibru deoarece ceea ce determină stilul unei piese de mobilier nu este doar forma, ci și finisajul. O canapea tradițională cu brațe generoase poate fi percepută ca actualizată și modernă, cu o tapițerie contemporană. Iar o măsuță de cafea cu picior tip fus într-un finisaj elegant, precum un lemn negru mat, accesorizată cu accente și obiecte moderne, va da set-ului dvs. o atmosferă complet actualizată.
Amestecați materiale și finisaje – Amestecarea materialelor este o altă modalitate excelentă de a îmbina stilurile tradițional și contemporan. În orice spațiu, folosirea unui candelabru este o mișcare mai tradițională, dar stilul minimalist într-un finisaj metalic negru adaugă o notă modernă. În plus, amestecul dintre o oglindă de alamă și un covor de piele uzată adaugă o senzație mai eclectică și modernă spațiului, folosind în același timp materiale și finisaje mai tradiționale. Gândiți-vă și la tonurile de lemn. Amestecarea tonurilor de lemn este o modalitate excelentă de a împăca inima ambelor stiluri! De asemenea, puteți amesteca lemn mai închis (mai tradițional) cu metale strălucitoare (o mișcare modernă totală de la mijlocul secolului) pentru un „combo” de materiale distractiv.
Îmbrățișați (sau jucați-vă cu) simetria – Similar cu alegerile dvs. în ceea ce privește accentele decorative, simetria în aspectul și stilul dvs. este o modalitate de a transforma aspectul în sus sau în jos, sau dacă doriți să vă concentrați puțin mai mult pe modern sau pe tradițional. Ca principiu de design, simetria este o mișcare mai tradițională. Dar modul în care stilați simetria într-un spațiu îl va face să fie mai formal sau mai casual. De exemplu, puteți opta pentru mobilier modern într-un aspect formal sau să vă jucați cu așteptările într-un aspect formal. Un alt lucru esențial de luat în considerare este dacă doriți să creați armonie între cele două stiluri sau contrast. Fiecare are beneficiile sale. Cu toate acestea, echilibrul creează un aspect mai calmant, în timp ce contrastul creează emoții vizuale. Decizând ce doriți în spațiul dvs., vă puteți restrânge opțiunile.
Îmbunătățiți calitatea aerului din interior – Plantele ne îmbunătățesc perspectiva mentală oferindu-ne gezellig, cuvânt olandez care înseamnă un sentiment de confort, bunăstare și relaxare. De altfel, un studiu japonez a concluzionat că petrecerea timpului în mijlocul naturii scade nivelul de stres, reduce tensiunea arterială și are un efect general de relaxare asupra corpului. Interacțiunile cu plantele de interior pot avea aceleași efecte relaxante și de reducere a stresului, plus că îmbunătățesc calitatea aerului dintr-un spațiu. Plasarea chiar și numai a câtorva flori în jurul celor mai utilizate spații din casa dvs. poate crește nivelul de oxigen și poate purifica aerul. Improvizați o mini-junglă! Deși este tentant să vă plasați plantele peste tot în casă, încercați să le combinați pentru o declarație vizuală. Este bine și pentru plante! Când sunt ținute în grupuri, creează un microclimat care îmbunătățește umiditatea și sănătatea tuturor plantelor din apropiere. Fiecare plantă emite umiditate prin transpirație, care este procesul prin care plantele absorb apă prin rădăcini și apoi eliberează vapori de apă prin porii din frunzele lor. „Ciorchinii” de plante vor crea o umiditate foarte bună pentru „vecinii” săi și pentru aerul din jur.
https://www.hpdarch.com/17-steps-to-transform-your-home-from-traditional-to-contemporary/
https://www.apartmenttherapy.com/easy-ways-to-refresh-home-for-2021-36868398
https://www.architecturelab.net/16-decorating-tips-to-make-an-old-home-look-new-on-a-budget/
https://www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas/how-to-modernize-a-traditional-home/
https://blog.modsy.com/home-design-tips-guides/tips-guides/combine-modern-traditional-furniture/
https://www.sanfrandesign.com/how-to-combine-traditional-and-modern-furniture-a-guide/
https://stylebyemilyhenderson.com/blog/an-intro-to-the-modern-traditional-style
Autor: Alina Andrei
RADOR – 5 august