Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus că se așteaptă ca România să intre în Spațiul Schengen fără granițe al Uniunii Europene, până la sfârșitul acestui an.
Procesul de aderare al României la Zona Schengen nu a fost încă finalizat, în ciuda faptului că așteaptă de mai bine de un deceniu, transmite SchengenVisaInfo.com.
În plus, premierul României a subliniat că aderarea țării la Schengen ar elimina timpii mari de așteptare la granițele României cu alte țări membre ale Uniunii Europene și, de asemenea, ar spori atractivitatea țării pentru oaspeții internaționali.
Bruxelles-ul va ridica, de asemenea, un regim care monitorizează progresul țării în reformarea sistemului judiciar, precum și eliminarea corupției, după ani de critici din partea executivului UE, a subliniat Ciucă.
„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membri Schengen. Ne așteptăm ca toți ceilalți lideri din UE să recunoască tot ce am făcut”, a subliniat Ciucă.
Recent, Comisia Europeană a îndemnat Consiliul European să adopte o decizie care să permită României, precum și Croației și Bulgariei, aderarea la Zona Schengen.
Comentariile Comisiei au apărut în Raportul privind situația Zonei Schengen, publicat la începutul acestui an.
Raportul a menționat că cele trei țări balcanice menționate mai sus au îndeplinit toate cerințele pentru a deveni parte a Zonei Schengen. În plus, conform raportului, același lucru s-ar aplica și Ciprului, odată ce acesta va finaliza procesul de evaluare Schengen.
Comisia a cerut în mod continuu aderarea României, Croației și Bulgariei la spațiul fără granițe Schengen; cu toate acestea, un astfel de proces nu a fost încă finalizat.
Referitor la această problemă, anterior, comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că Zona Schengen ar trebui completată permițând celor trei țări balcanice să-și ocupe locul în zona fără pașapoarte.
În iunie anul trecut, comisarul UE pentru Afaceri Interne a subliniat că „vara aceasta ne inspiră să restabilim complet libertatea de mișcare și să pregătim Zona Schengen pentru viitor, astfel încât copiii noștri să lucreze, să studieze și să călătorească în toată Europa, oricând și oriunde vor dori.”
Cu toate acestea, în ciuda unor astfel de comentarii, procesul nu a fost încă finalizat. Mai mult, Raportul privind stituația Zonei Schengen a scos în evidență și alte câteva priorități rezultate din evaluarea Schengen, care includ și managementul frontierelor, cooperarea polițienească, precum și politicile în materie de vize și protecția datelor.
https://www.schengenvisainfo.com/news/romanian-pm-expects-schengen-membership-by-end-of-year/
SCHENGENVISAINFO.com – 4 august