Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) În cadrul proiectului MureşHub, Asociaţia Suryam şi Fundaţia Comunitară Mureş au invitat publicul, pe 6 şi 7 august, la un exerciţiu de diversitate şi prietenie, prin care să descopere secretele culturale ale municipiului Târgu Mureş (centrul României) în compania unor prieteni ucraineni. Practic a fost organizat un concurs „treasure hunt”, care duce doritorii prin tot oraşul pentru descoperirea micilor secrete ale municipiului, în echipe mixte de români, maghiari şi ucraineni. Organizatorii sunt cei care au facilitat crearea de echipe, care pe baza indiciilor trebuie să realizeze fotografii la locuri sau clădiri din oraş care vor fi desemnate. Instantaneele vor fi validate de organizatori prin social media şi tot acolo se vor trimite următoarele indicii de descoperit. Premiile sunt în valoare de 1.500 de lei (circa 300 de euro) şi se acordă în vouchere de cumpărături.
2) Ambasada Japoniei în România alături de Agenţia ONU pentru Refugiaţi, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, a organizat un concert de solidaritate pentru refugiaţii din Ucraina, susţinut de pianistul japonez Tempei Nakamura. Concertul, cu intrare liberă, a inclus cântece japoneze pentru copii, lucrări din repertoriul internaţional, piese reprezentative pentru cultura şi istoria Japoniei, alături de muzică din Ucraina. Nakamura, compozitor şi pianist, îşi desfăşoară activitatea la Tokyo şi New York.
3) Mai multe familii ucrainene, provenite din zonele de conflict Harkov, Severodonetsk şi Odesa au fost cazate la o mănăstire catolică din Sighetu Marmaţiei, nordul României, a informat viceprimarul Daniela Oniţa Ivaşcu. Acestea au fost cazate la Mănăstirea Maica Îndurerată unde, prin intermediul Centrului Madre Colombo, au parte de susţinere pe toate palierele. Multe dintre mamele cazate în Centru, în ciuda tuturor problemelor cu care s-au confruntat în ultima perioadă, au ales să înceapă deja munca în România, având parte de toată susţinerea autorităţilor pentru a se integra pe piaţa muncii cât mai uşor, a spus Ivaşcu. Prefectul judeţului Maramureş şi un secretar de stat la Ministerul Familiei au vizitat familiile ucrainene cazate în oraş. Delegaţia a vizitat şi Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, ca şi zona Blue-Dot de la graniţa cu Ucraina. Aici, serviciile oferite refugiaţilor sunt foarte bune, graţie colaborării dintre instituţiile publice şi organizaţiile nonguvernamentale, a mai precizat Ivaşcu.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.