Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De la lansarea în România în urmă cu o săptămână a Primero, software internaţional de gestionare a cazurilor pentru protecţia copilului, 830 de copii refugiaţi din calea războiul din Ucraina, sosiţi în România, au fost înregistraţi cu succes în platformă. Primero este un software open-source care ajută lucrătorii sociali să identifice şi să înregistreze copiii refugiaţi şi să-i îndrume către servicii specializate, în funcţie de nevoile acestora. De asemenea, identifică din timp potenţialele situaţii de abuz, neglijare sau trafic şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea şi protejarea drepturilor copilului. Majoritatea copiilor înregistraţi în prima săptămână au fost în judeţele Timiş (vest, 93 de copii), Arad (vest, 84 de copii), şi Sectorul 2 al Bucureştiului (82 de copii). Se estimează că 37.000 de copii refugiaţi ucraineni sunt în prezent în România. Unii copii au venit cu familiile, alţii cu alte persoane din afara familiilor sau chiar neînsoţiţi.
Utilizând Primero, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie poate identifica, înregistra şi monitoriza rapid toţi copiii care vin din Ucraina în România, care locuiesc temporar în ţară ori se află doar în tranzit. Prin intermediul aplicaţiei Primero vor fi centralizate informaţiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunităţile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoţiţi de alte persoane adulte decât părinţii lor. Pe lângă identificarea şi înregistrarea copiilor ucraineni refugiaţi în România, aplicaţia permite accesul la servicii esenţiale de protecţie a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe aceşti copii să traverseze cât mai uşor această experienţă traumatizantă din viaţa lor, a declarat Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse.
Echipa Primero din teren este formată până acum din 317 utilizatori instruiţi, responsabili cu identificarea şi înregistrarea copiilor. De asemenea, 47 de coordonatori judeţeni ajută la generarea rapoartelor la nivel de judeţ. Identificarea şi înregistrarea se vor face numai pe baza consimţământului. După evaluarea iniţială şi stabilirea nivelului de risc, fiecare copil este îndrumat către instituţiile care pot oferi serviciile necesare, precum Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului, Direcţiile pentru asistenţă socială, autorităţile din domeniul imigraţiei.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.