Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Uniunea Europeană a evacuat 1.000 de pacienţi din spitale ucrainene în contextul în care sistemul sanitar al ţării este sub o presiune tot mai mare din cauza invaziei ruse. UE a intensificat operaţiunile de ajutorare a Ucrainei pentru a face faţă unor nevoi medicale care au explodat, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic. Din luna martie, în stadiul incipient al invaziei ruse, blocul comunitar a coordonat transferurile medicale ale unor pacienţi din spitalele ucrainene în spitalele din statele UE cu locuri disponibile, a precizat Comisia Europeană. Până acum 18 state membre UE şi din Spaţiul Economic European, inclusiv România, au asigurat tratament pentru 1.000 de pacienţi, potrivit datelor Comisiei Europene. Transferurile de pacienţi în state vestice au avut loc prin programul de sprijin umanitar al UE şi au uşurat presiunea asupra sistemelor sanitare ale ţărilor vecine Ucrainei, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
2) O expoziţie fotografică dedicată primelor ‘100 de zile de război în Ucraina’, ca parte a iniţiativei ‘European Routes to Victory’, a fost deschisă în Sighetu Marmaţiei (nordul României), a informat Consulatul României la Solotvino, Ucraina. Instituţiile ucrainene iniţiatoare ale expoziţiei sunt Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Transcarpatia, Filiala Regională Transcarpatică a Asociaţiei Oraşelor Ucrainene, Biroul Interregional al Euroregiunii Carpatice – Ucraina şi Clubul Rotary Ujgorod. Împreună cu partenerii ucraineni, am ales Sighetu Marmaţiei pentru vernisarea acestei expoziţii deosebit de sugestive, având în vedere sprijinul permanent pe care comunitatea sigheteană şi Maramureşul în întregul său l-au oferit cetăţenilor ucraineni, încă din primele zile ale agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a precizat Consulatul României la Solotvino.
Expoziţia cuprinde 5 module: fotografii ale evenimentelor de război din Ucraina, exemple de soluţii creative în afaceri şi antreprenoriat, artă vizuală şi poster, inspirate din temele războiului, desene ale copiilor din comunităţile din Transcarpatia, videoclipuri şi melodii create în cele 100 de zile de război şi promovarea nevoilor şi oportunităţilor de investiţii în reconstrucţia şi dezvoltarea Ucrainei.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.