Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Peste 1.600 de copii din familiile refugiate din Ucraina sunt integraţi în sistemul educaţional din Republica Moldova, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău. Dintre aceştia, 467 frecventează instituţiile de educaţie timpurie, iar 1.150 sunt încadraţi în şcolile primare, gimnaziile şi liceele din ţară. Din cei 1.150, 119 studiază în limba română şi 1.031 urmează lecţiile în limba rusă. În context, organizaţia „Salvaţi Copiii” România a organizat un transport umanitar cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni ce sunt încadraţi în şcolile primare, gimnaziile şi liceele din Republica Moldova. „Salvaţi Copiii” România şi-a extins intervenţia şi în Republica Moldova şi a organizat până acum, din fonduri proprii, alte două transporturi umanitare cu 505.200 de produse pentru 42.000 de copii de vârstă mică şi mame provenind din Ucraina. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiaţi, gestionate de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din Moldova.
De la declanşarea războiului din Ucraina, „Salvaţi Copiii” România a acordat asistenţă umanitară pentru aproape 158.000 de persoane, dintre care peste 89.000 de copii ucraineni şi peste 68.500 de adulţi (femei, vârstnici, bărbaţi cu derogare medicală, familii extinse), constând în alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, pături şi alte produse de imediat ajutor, suport emoţional, traducere şi consiliere informaţională cu materiale de informare în limba ucraineană (informaţii despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta şi adresele centrelor pentru solicitanţii de azil etc.).
2) Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România şi Republica Moldova a fost semnatla Bucureşti, iar primele tranzacţii de energie electrică între cele două ţări sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an. Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România şi Republica Moldova contribuie la dezvoltarea şi buna funcţionare a pieţei de energie la nivel european, au declarat părţile.
În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina şi Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.