Economia mondială încetinește, iar cele mai recente date publicate despre scăderea ritmului de dezvoltare a economiei chineze vor avea un impact în întreaga lume, cu atât mai mult cu cât măsurile luate de Beijing sugerează că liderii săi rămân fără idei pentru a putea opri declinul, avertizează Wall Street Journal. ”Dacă se agravează criza din China, o recesiune la nivel global va fi mult mai greu de evitat”, consideră și Bloomberg, în timp ce Nikkei Asia constată că ”inflația conduce economia globală spre prima contracție de la începutul pandemiei de Covid”.
O ”bombă cu ceas” pentru economia chineză o reprezintă sectorul imobiliar, consideră South China Morning Post, vorbind despre 50 de milioane de apartamente rămase neocupate, care au devenit o povară pentru proprietarii îngrijorați. ”Visul chinezilor de a avea o locuință proprietate personală se clatină și odată cu el și economia” titrează și The Detroit News. Peste 80% din vânzările de locuințe s-au bazat pe începerea plăților încă din faza de proiect, furnizând astfel o finanțare facilă companiilor de construcții, însă în condițiile în care datoriile s-au acumulat, numeroase proiecte au rămas neterminate, provocând o mișcare de boicotare a plății ipotecilor de către cumpărători. Astfel de boicoturi, care s-au extins la peste 300 de proiecte în peste 100 de orașe, sunt rezultatul unei crize în creștere care lovește deopotrivă în inima stabilității economice și politice din China, explică ziarul american. Pe de altă parte, China începe raționalizarea energiei în fabrici, după ce valurile de căldură extremă au secat râurile și lacurile de acumulare care alimentau hidrocentralele pe care se bazează zonele industriale din sud-vestul țării, transmite South China Morning Post, adăugând că autoritățile speră la ”un impact economic limitat”.
”Germania caută cu disperare gaz pentru iarnă”, titrează Les Echos, scriind despre încercările cancelarului Olaf Scholz de a găsi alternative la gazul rusesc. Pe de altă parte, Berlinul a decis să mențină în funcțiune ultimele trei centrale nucleare pe care nu apucase să le închidă, marcând astfel prima schimbare majoră în politica din ultimele două decenii de abandonare a energiei nucleare, constată Wall Street Journal. Cu toate acestea se adâncesc temerile cu privire la o recesiune în Germania, pe măsură ce economia suportă efectele unei ”furtuni perfecte”, avertizează Financial Times.
Marți, prețul gazului în Europa a atins un nou record, notează Politico, preluând și avertismentul companiei monopol a Rusiei, Gazprom, că la iarnă, ”conform unor estimări conservatoare”, prețul gazelor ar putea crește cu încă 60% peste nivelurile actuale.
În vecinătatea noastră, publicația sofiotă Mediapool notează că în Bulgaria, rata anuală a inflației a crescut în iulie, pentru a 17-a lună consecutiv, ajungând la 17,3%, fiind cea mai mare inflație din luna mai 1998 până în prezent. În Ungaria, deși creditele s-au scumpit din cauza ratelor majorate ale dobânzilor, cetățenii continuă să nu se teamă să se îndatoreze, constată Vilaggzdasag. Ba chiar câștigă tot mai mult teren creditele personale care pot fi solicitate integral online, de pe computer, telefon mobil sau tabletă, mai adaugă publicația ungară.
”Moldovenii s-au săturat și pleacă masiv din Rusia”, titrează Timpul de la Chișinău, vorbind despre ”sfârșitul unei epoci”. Numărul moldovenilor aflați la muncă, la studii sau cu traiul în Rusia continuă să scadă vertiginos, ajungând la doar 76.000, în condițiile în care în anul 2014 se aflau în Rusia 586.000 de moldoveni, detaliază Timpul, adăugând că este cea mai mare scădere a fluxului de migranți spre Rusia dintre toate statele ex-sovietice.
În privința României, site-ul german BNE Intellinews remarcă o creștere a profiturilor companiilor energetice românești. Această creștere a profitabilității a venit pe fondul creșterii puternice a prețurilor, în ciuda taxelor suplimentare percepute de guvernul român companiilor producătoare, pentru a finanța schema de „plafonare și compensare” menită să protejeze gospodăriile și firmele mici de prețurile excesive la energie electrică, detaliază site-ul german.
Al Jazeera constată că ”România declară război drogurilor în urma unui deces la un festival de muzică”. Însă în timp ce ”parlamentarii caută să impună legi mai dure pentru toate delictele legate de droguri, societatea civilă pledează pentru tratament și consiliere”, mai remarcă site-ul arab de știri.
France 24 publică un articol despre ”noul fenomen al natației mondiale”, David Popovici ”tânărul minune român” căruia îi prezice o ”carieră neobişnuită”. Campion la 100 m liber, apoi la 200 m, David Popovici, în vârstă de17 ani, marchează campionatele europene de nataţie cu talentul lui, remarcă site-ul francez de știri. ”Impresionate de peformanţele sale olimpice, mai multe universităţi americane i-au propus să vină să se antreneze acolo. Dar, spre deosebire de alt sportiv minune, francezul Léon Marchand, plecat să se antreneze în Arizona, el preferă să rămână în România, alături de antrenorul lui dintotdeauna, Adrian Rădulescu”, mai scrie France 24. La rândul său, antrenorul Adrian Rădulescu își amintește într-un interviu pentru L’Équipe primii ani de înot ai lui David Popovici. „Nu era uşor de antrenat, dar avea ceva special: spiritul de competiţie, pe lângă inteligenţă şi talent. Când voia, înota incredibil de repede pentru puţinul antrenament pe care îl făcea”. ”A fost cu adevărat o provocare să reuşeşti să activezi acest spirit de competiţie pentru ca el să accepte să muncească”, a mai spus antrenorul lui David pentru L’Équipe. (Carolina Ciulu)/cciulu/sdm2