Consecințele economice ale războiului din Ucraina în estul Uniunii Europene sunt analizate de Bloomberg, care constată că economia Poloniei s-a contractat peste așteptări, în trimestrul al doilea, însă România și Ungaria s-au menținut pe poziții, sub o avalanșă de probleme economice. Chiar dacă a încetinit creșterea anuală în toate cele trei economii, scrie publicația americană, România a oferit cea mai mare surpriză pozitivă, evitând printr-o creștere de 2,1% contracția trimestrială prognozată. Totuși, notează Bloomberg, toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune în semestrul al doilea, din cauza războiului Rusiei și a exploziei prețurilor, iar seceta gravă va lovi, probabil, agricultura, în timp ce incertitudinea rămâne ridicată în industrie și comerțul extern, din cauza blocajelor persistente ale aprovizionării, dar și a temerilor referitoare la aprovizionarea cu energie. Totuși, economia zonei euro și-a menținut ritmul expansiunii în prima jumătate a anului, în ciuda tensiunilor globale și a fricii de recesiune din următoarele luni, potrivit ultimelor date de la Eurostat, citate de Noticias de Navarra. Aceste date, scrie ziarul spaniol, contrastează cu cele publicate recent de alte puteri mondiale, în special de China, care a înregistrat o contracție trimestrială de 2,6%, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei.
În plan militar, marile puteri își continuă antrenamentele și cooperarea. Forțele armate chineze vor participa la exercițiile Vostok-2022, pe teritoriul Rusiei, în perioada 30 august – 5 septembrie, alături de India, Belarus, Tadjikistan și Mongolia, a anunțat Ministerul chinez al Apărării, citat de canalul chinez CGTN, informează Interfax. China subliniază că participarea sa la aceste exerciții comune nu are legătură cu situația internațională și regională actuală, notează NBC, iar Swissinfo menționează că este vorba de un acord bilateral de cooperare anual, în curs de desfășurare, cu Rusia, după ce în 2018 China a participat, pentru prima dată, la acest exercițiu.
Pe de altă parte, prietenii considerați loiali ai lui Putin găzduiesc exerciții împreună cu inamicul său numărul unu, titrează The Daily Beast. Administrația Biden organizează exerciții militare cu țări care fac parte din alianța militară condusă de Rusia, numită Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, explică ziarul american, precizând că Tadjikistanul găzduiește exercițiile numite „Cooperare regională 22”, organizate de Comandamentul Central al SUA, care se vor încheia pe 20 august. „Cooperare regională 22” este un exercițiu anual, lansat în 2004, care vizează consolidarea operațiunilor multinaționale de stabilitate, combaterea terorismului și dezvoltarea capacităților comune combinate între statele din Asia Centrală și de Sud, Statele Unite și alte țări participante – Kârgâzstan, Kazahstan, Mongolia, Pakistan și Uzbekistan, explică The Daily Beast.
Pe fondul tensiunilor dintre ele, Taiwanul și China organizează, fiecare în parte, exerciții militare, titrează ABC News. După incursiunile chineze în jurul Taiwanului, forțele insulare organizează exerciții militare pentru a-și arăta capacitatea de a rezista presiunii chineze de a accepta controlul politic al Beijingului, notează ABC News. La rândul său, China acuză Washingtonul că încurajează independența insulei prin vânzarea de arme și angajamentul dintre politicienii americani și guvernul insulei, scrie Las Vegas Sun. SUA declară că nu sprijină independența și nu are legături diplomatice formale cu insula, dar sunt obligate din punct de vedere legal să se asigure că Taiwanul se poate apăra împotriva amenințărilor venite din partea Chinei, inclusiv a unei blocade, menționează ziarul american. Beijingul a fost din ce în ce mai clar cu privire la ambițiile sale militare globale, iar eforturile de plasare de forțe armate chineze în străinătate au devenit un subiect de mare interes și control internațional, comentează Foreign Policy. Finalizarea primei baze militare în străinătate a Chinei, la Djibouti, în 2017, dezvăluirile de anul trecut despre o potențială bază militară în Emiratele Arabe Unite și anunțul din primăvară despre investiții chineze într-o bază militară cambodgiană, în vederea unei presupuse utilizări exclusive din partea Chinei, duc la o conștientizarea faptului că Beijingul avansează metodic în îmbunătățirea capacității sale de a-și proiecta puterea la nivel global, concluzionează Foreign Policy.
Coreea de Sud și SUA vor începe cel mai mare antrenament militar combinat extins din ultimii ani, în fața unei Corei de Nord din ce în ce mai agresive, care a intensificat testele de arme și amenințările cu un conflict nuclear împotriva Seulului și Washingtonului, anunță The Diplomat. Exercițiile de vară ale aliaților, denumite Ulchi Freedom Shield, vor avea loc între 22 august și 1 septembrie, în Coreea de Sud, și subliniază angajamentul Washingtonului și al Seulului de a restabili antrenamentele la scară largă, după ce au anulat unele dintre exercițiile obișnuite și le-au redus pe altele la simulări pe computer, în ultimii ani, pentru a crea spațiu pentru diplomația cu Phenianul, dar și din cauza preocupărilor legate de COVID-19, scrie The Diplomat.
(Cristina Zaharia, RADOR