Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a primit pe ambasadorul agreat al României la Kiev, Alexandru Victor Micula, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare a avut loc pe teritoriul Rezervaţiei Naţionale „Sofia de Kiev”. Pentru noi, este extrem de important ca ambasadele partenerilor strategici, prietenilor şi statelor vecine prietene să fie deschise şi să funcţioneze 24/7 pentru relaţiile noastre, pentru susţinerea statului nostru, în special în timpul războiului pentru pământul nostru împotriva ocupaţiei ruse. Voi spune sincer: mă bucur că printre aceşti prieteni este şi România – a declarat Zelenski, citat de serviciul său de presă.
Totodată, liderul de la Kiev a mulţumit preşedintelui, guvernului şi cetăţenilor României pentru sprijinul vast acordat Ucrainei încă de la începutul agresiunii ruse. România ne-a susţinut pe deplin cu acţiuni concrete, nu cu vorbe, a sprijinit Ucraina, în special persoanele strămutate care au plecat din ţară. Sunt recunoscător pentru acest lucru familiilor române care au oferit adăpost oamenilor noştri, în special mamelor cu copii. Nu vom uita acest lucru – a adăugat Volodimir Zelenski.
2) Peste 230 de cetăţeni ucraineni, care s-au refugiat din calea războiului, au fost cazaţi, în luna iulie, în judeţul Botoşani, nordul României, potrivit unei situaţii centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. Datele transmise de Inspectorat sunt fundamentate pe cererile pe care persoanele fizice şi juridice le transmit, lunar, pentru a realiza decontarea cheltuielilor de cazare şi masă pentru refugiaţii din Ucraina. Astfel, pentru luna iulie, 60 persoane fizice au solicitat spre decontare suma de 437.940 lei (circa 88.470 de euro), din care 126.440 lei (circa 25.540 de euro) pentru hrană şi 311.500 lei (circa 62.930 de euro) pentru cazarea unui număr de 237 refugiaţi ucraineni. Tot pentru luna iulie, persoanele juridice, dintre care trei primării şi trei organizaţii neguvernamentale, au solicitat spre decontare suma de 56.850 lei (circa 11.480 de euro), reprezentând, de asemenea, cheltuieli de cazare şi hrană pentru refugiaţi.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.