Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit peste 150.000 de refugiaţi, majoritatea femei şi copii. În România, fundaţia a ajutat aproximativ 60.000 de refugiaţi. În mai puţin de 3 luni, sute de refugiaţi ucraineni, mame şi copii, au beneficiat de asistenţă în cadrul celor patru Centre Happy Bubble, inaugurate de fundaţia World Vision România împreună cu partenerii locali din Bucureşti şi Iaşi (nord-est). Activitatea va fi susţinută în continuare, urmând ca în viitorul apropiat să fie deschis un nou centru în Bucureşti la RomexpoHub.
În cadrul centrelor Happy Bubble, copiii au acces zilnic la servicii socio-educaţionale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba română, activităţi specifice vârstei în vederea dezvoltării armonioase şi incluziunii sociale (ateliere de creaţie, terapie prin joc, interacţiune cu copii din comunităţile de români, excursii etc). Deopotrivă, adulţii primesc consiliere, cursuri de limba română şi susţinere în vederea integrării pe piaţa muncii din România, dar şi sprijin material. Persoanele care doresc să se înscrie în Centrele Happy Bubble o pot face prin intermediul adresei de email: happybubblero@gmail.com (cu menţionarea centrului pentru care optează) şi vor fi contactaţi de către coordonatorul centrului. Programul centrelor este între 8:00 şi 13:00.
Centrele au fost organizate pentru a oferi zilnic asistenţă familiilor de ucraineni, în special copiilor, după modelul Child Friendly Spaces, dezvoltat de World Vision în baza unei metodologii internaţionale, implementate în mai multe zone ale globului în care trăiesc refugiaţi. Aceste spaţii prietenoase pentru copiii aflaţi în situaţii de urgenţă sunt organizate pentru a le asigura un mediu sigur, calm şi confortabil, astfel încât ei să-şi regăsească măcar parţial rutina de joacă şi educaţională pe care o aveau acasă. De aceste servicii, pot beneficia şi copiii români, aflaţi în situaţii de risc, din cadrul comunităţilor unde sunt amplasate centrele. De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit refugiaţii ucraineni, majoritatea femei şi copii, strămutaţi în România, Republica Moldova şi Georgia. Intervenţia a constat în facilitarea accesului la adăpost, servicii de asistenţă medicală, consiliere psihologică, integrare în şcoli şi alte servicii educaţionale, precum şi provizii de subzistenţă (alimente, produse sanitare, paturi etc.).
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.