Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (nord-vestul României), aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, are înregistraţi până acum 73 de copii ucraineni refugiaţi din cauza războiului din ţara lor. Monitorizarea copiilor veniţi din Ucraina la Cluj se realizează prin intermediul unei platforme internaţionale destinate gestionării cazurilor de protecţie a copilului – ‘Primero’. Prin intermediul ei, 7 lucrători sociali din cadrul Direcţiei, cu sprijinul Fundaţiei Sera România, au reuşit să identifice şi să înregistreze un număr de 73 de copii ucraineni. Toţi aceştia au fost îndrumaţi către serviciile specializate de protecţie, în vederea identificării timpurie a unor situaţii de pericol (neglijare, trafic, abuz, etc.) şi protejarea drepturilor de care beneficiază. Potrivit sursei citate, în 1 august 2022 a fost lansată platforma ‘Primero’, care este gestionată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, prin direcţiile judeţene de protecţie a copilului şi funcţionează la nivel naţional cu sprijinul UNICEF Romania. Pe lângă activităţile specifice de identificare şi înregistrare a copiilor ucraineni refugiaţi în Cluj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului oferă şi servicii primare de protecţie a copilului.
2) Poliţiştii vâlceni au demarat acţiuni preventive în rândul elevilor înainte de începerea noului an şcolar, primii cărora le-au vorbit despre regulile pe care trebuie să le respecte pentru a nu întâmpina dificultăţi pe perioada şcolii fiind copiii refugiaţi din Ucraina aflaţi în judeţ. Poliţiştii s-au întâlnit cu părinţii elevilor ucraineni cazaţi în staţiunea Băile Olăneşti (partea centrală a României), cărora le-au rezentat drepturile pe care le au copiii şi regulile de conduită în şcoli şi în zonele adiacente acestora, potrivit regulamentelor şcolare. Poliţiştii le-au recomandat părinţilor să-i înveţe pe copii cum să interacţioneze cu ceilalţi copii pentru a evita bullying-ul, cum să comunice în siguranţă pe reţelele de socializare şi în general în mediul online şi cât este de important să respecte regulile trasate în familie, pentru siguranţa celor mici. În judeţul Vâlcea sunt circa 190 de copii ucraineni, dintre aceştia doar 29 fiind înscrişi la şcoli sau grădiniţe din judeţ, restul urmând cursurile online, la unităţi de învăţământ din Ucraina. Toţi cei 29 sunt cazaţi în Băile Olăneşti, 12 dintre ei fiind şi înscrişi la Liceul Tehnologic ‘Justinian Marina’ din staţiunea vâlceană.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro