Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Palatul Parlamentului României a fost iluminat, marţi şi miercuri, în culorile steagului Ucrainei – albastru şi galben, pentru a marca Ziua Drapelului de Stat şi Ziua Independenţei. În 23 august, Ucraina a marcat Ziua Drapelului de Stat, iar în 24 august – Ziua Independenţei. Prin iluminarea clădirii Parlamentului, România îşi arată solidaritatea cu statul vecin, afectat de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva sa, au anunţat reprezentanţii Parlamentului de la Bucureşti.
Şi sediul Guvernului României a fost iluminat în culorile drapelului ucrainean în 23 august, între orele 20.00 și 24.00, și în 24 august, între orele 20.00 și 24.00. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat: Deși simbolic, gestul acesta confirmă o dată în plus sprijinul nostru față de poporul greu încercat al Ucrainei, iar prin măsurile concrete pe care le-am luat la nivel de autorități și prin mobilizarea emoționantă a numeroși români pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni refugiați, România s-a poziționat ferm alături de Ucraina și împotriva agresiunii militare neprovocată, ilegală și irațională declanșată de Rusia. Vom sprijini în continuare Ucraina și le vom oferi găzduire oamenilor nevoiți să-și părăsească locurile natale din cauza războiului. De asemenea, pe fondul dificultăților generate de război în ceea ce privește transportul cerealelor din Ucraina către Europa, asigurăm logistica necesară pentru ca tranzitul acestora să se facă prin porturile de pe țărmul românesc al Mării Negre, a mai spus premierul român, care le-a urat vecinilor ucraineni perspective cât mai apropiate de pace.
2) Prevenirea traficului de persoane, în special a refugiaților, este una dintre preocupările Asociației LOGS din Timișoara, vestul României. Ca urmare, în ultima perioadă au fost organizate două cursuri de formare a celor care se ocupă de ucraineni – voluntari, asistenți sociali, traineri sau specialiști, a anunţat președintee LOGS, Flavius Ilioni-Loga.
De asemenea, LOGS informează ucrainenii stabiliți în Timișoara cum să rămână în siguranță, pe stradă sau pe Internet, cum să își protejeze copiii, dar le oferă și detalii legate de siguranța în procesul de integrare și găsirea unui loc de muncă.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.