Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Statul român, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit, de la începutul războiului din Ucraina, 312 milioane de lei (circa 63,03 milioane de euro) pentru serviciile acordate refugiaţilor, a declarat ministrul de interne Lucian Bode. Potrivit acestuia, cea mai mare parte din suma utilizată de Minister pentru gestionarea situaţiei de la frontieră, 270 de milioane de lei (circa 54,55 milioane de euro), provine din Fondul de rezervă bugetară. În intervalul aprilie-august Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a utilizat fonduri de în valoare de 164 milioane de lei (circa 33,13 milioane de euro), a afirmat Bode.
El a subliniat că, în urma decontării de către Uniunea Europeană, a unei sume de 39,1 milioane de euro reprezentând contravaloarea cheltuielilor pentru cazarea şi masa refugiaţilor, există banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor pe care le fac atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice pentru refugiaţii din Ucraina.
2) Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată încă din prima zi a războiului, a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopciuk, cu ocazia Zilei Naţionale a ţării sale, el afirmând angajamentul Kievului pentru realizarea reformelor necesare integrării europene şi euroatlantice a Ucrainei. După 24 februarie 2022, zeci de mii de ucraineni au găsit refugiu temporar pe teritoriul României. În particular, guvernul român şi societatea română furnizează ajutor umanitar Ucrainei. Centre de asistenţă internaţională funcţionează pe teritoriul României. România facilitează exporturile ucrainene’, a spus diplomatul ucrainean.
Nu este niciun dubiu că Ucraina va câştiga în acest război de agresiune dezlănţuit de Rusia. Adevărul este de partea noastră, ne apărăm pe propriul pământ! Nu apărăm doar dreptul nostru de a trăi liber în ţara noastră, ci apărăm şi fiecare principiu pe care se bazează arhitectura securităţii europene. Aceasta nu este numai despre Ucraina, ci este şi despre viitorul întregii Europe, a adăugat ambasadorul ucrainean la Bucureşti.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.