Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) România a primit o primă tranşă din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Este vorba de 39,1 milioane de euro. Banii respectivi sunt gestionaţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Coordonarea întregii activităţi de rambursare a banilor cheltuiţi la nivelul autorităţilor locale pentru ceea ce înseamnă gestionarea refugiaţilor în România se face prin DSU, a afirmat Ciucă. Prim-ministrul a subliniat că, până în prezent, în România au intrat peste două milioane de refugiaţi ucraineni, dintre care aproximativ 84-85.000 au decis să rămână pe teritoriul ţării noastre. Avem deja peste două milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ acelaşi număr sunt femei, iar 6.000 bărbaţi. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autorităţile locale, banii merg în sprijinul autorităţilor, a adăugat Ciucă.
2) Zeci de copii refugiaţi din Ucraina, dar şi mamelor lor au beneficiat de o tabără de vară organizată în oraşul de frontieră Sighetu Marmaţiei, nordul României, a informat, primarul Vasile Moldovan. Tabăra s-a desfăşurat la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei cu participarea copiilor refugiaţi din Ucraina, împreună cu mamele lor, şi copiii din cadrul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă. Copiii au avut parte de o serie de activităţi creative, de momente artistice oferite de Ansamblul ‘Mugurelul’, pictură pe diferite obiecte, pirogravură, modelare din lut, creaţii din aţă, activităţi senzoriale, jocuri, echitaţie, picturi pe faţă, modelaj din baloane şi, nu în ultimul rând, de tortul adus de către personajele Disney.
La finalul taberei, copiii şi cadrele didactice din cadrul Centrului de Educaţie Incluzivă şi voluntarii Liceului Tehnologic Marmaţia au fost răsplătiţi pentru activitatea lor prin diplome oferite de către Emma Nicholson, Baroneasa de Winterbourne, şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.