Prețul gazului în Europa a atins un nou record și criza energetică amenință să declanșeze recesiunea, titrează Financial Times, iar La Libre Belgique anunță că preşedinţia cehă a UE va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei, în timp ce statele membre încearcă să-şi reducă dependenţa de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz. Europa se confruntă cu o perioadă de 18 – 24 de luni de prețuri foarte mari la gaz și la electricitate, devenind piața premium pentru gaze, în această perioadă, cu prețuri mai mari decât cele din Asia și din Statele Unite, și situația pare să rămână așa până când vom începe să vedem noi volume semnificative, începând din 2024 – 2025, prognozează Il Fatto Quotidiano, amintind că situația s-a agravat și în urma reducerii aprovizionării prin conducta Nord Stream 1, fiind astfel pus în pericol obiectivul UE de a umple capacitatea de stocare la 80% în noiembrie 2022 și de 90% în 2023.
În Ucraina, au fost semnalate noi atacuri cu obuze la centrala nucleară de la Zaporojie, anunță The Washington Post. Operatorul centralelor nucleare ucrainene a avertizat că există riscuri de scurgeri radioactive și de incendiu și, pe fondul creșterii temerilor, autoritățile regionale ucrainene și-au intensificat exercițiile de securitate și și-au actualizat sistemele de avertizare și planurile de evacuare de urgență, adaugă The New York Times. În același timp, Statele Unite au denunţat „obstrucţionarea cinică” din partea Rusiei, care a împiedicat adoptarea unei declaraţii comune, la ONU, privind tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), reține Le Monde. După săptămâni de negocieri intense și productive, Rusia a decis să blocheze consensul asupra documentului final, la sfârșitul conferinței de revizuire a tratatului TNP, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, citat de ziarul francez. Și asta, cu unicul obiectiv de a bloca elementele de limbaj care nu făceau decât să recunoască riscurile radiologice existente la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de armata rusă, detaliază Le Monde. Criza cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat noi forme de cooperare între statele membre ale UE, constată secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Laurence Boone, într-un comentariu publicat în Financial Times. Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina zguduie Uniunea Europeană, accelerând transformarea ei într-o putere politică deplin suverană, care se adaugă actualei sale puteri economice, scrie oficialul francez în Financial Times și continuă: UE a întreprins acțiuni concrete, în primul rând, căpătând o nouă dimensiune în domeniul apărării, consolidând și coordonând investițiile naționale și europene în capacități de apărare. În plus, Europa suveranității industriale, axată pe sectoarele energetice, tehnologiei digitale și industriale, va continua să-și reducă drastic dependența energetică de Rusia. În sfârșit, scrie Boone în Financial Times, UE trebuie să devină o ancoră a stabilității pentru întregul continent european. Actualul război nu se referă numai la Ucraina, ci este o luptă pentru a determina cine va ajunge să stabilească regulile după care să trăiască întreaga lume, crede Atlantic Council și conchide că o Ucraină puternică este cea mai bună soluție pentru problema rusă a Europei.
Pentru prima dată de la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan și de la intensele exerciții militare chineze care au urmat, două nave de război americane au navigat prin Strâmtoarea Taiwan, duminică, informează Courrier International. Flota a Șaptea americană, care are baza în Japonia și constituie un element esențial al prezenței navale a Washingtonului în Pacific, a precizat că navele din clasa Ticonderoga – USS Antietam și USS Chancellorsville – au efectuat un tranzit “de rutină” în ape în care libertatea de navigație și de survol se aplică conform normelor internaționale, menționează Le Figaro. La rândul său, Armata chineză a subliniat că a efectuat o monitorizare de securitate a tranzitului crucișătoarelor americane cu rachete ghidate și că trupele sale sunt mereu în alertă ridicată și gata să contracareze orice provocare, scrie Politico. Tranzitul navelor americane demonstrează angajamentul față de o zonă Indo-Pacific liberă și deschisă, concluzionează The Wall Street Journal.
Dincolo de Taiwan, rivalitatea dintre Statele Unite și China se resimte și în Orientul Mijlociu, atenționează Al Jazeera. Influența Chinei devine din ce în ce mai vizibilă, subliniază Al Jazeera, iar actorii politicii externe americane încep să creadă că tocmai în Orientul Mijlociu antagonismul dintre Beijing și Washington riscă să explodeze. Pe măsură ce amprenta chineză se extinde, există un orientalism în creștere în regiune față de China și față de ideea că aceasta ar putea fi o alternativă la Statele Unite, în abordarea mai profundă a problemelor locale, notează Al Jazeera.
Lansatorul de nouă generație al agenției spațiale americane, cea mai puternică rachetă construită vreodată, are programată decolarea din Florida luni, 29 august. „Numărătoarea inversă a început”, anunță CBC din Canada. După mai bine de un deceniu de dezvoltare, noul vehicul gigant de lansare al NASA, numit Space Launch System (SLS), va fi gata de plecare cu noua capsulă Orion, pentru călătoria sa inaugurală, misiunea Artemis I, care reprezintă pentru NASA primul test major din planurile sale de a trimite din nou oameni pe Lună, în 2025, scrie New Scientist.
RADOR – Cristina Zaharia