SCHENGENVISAINFO.com: Cancelarul german sprijină aderarea la Schengen a Bulgariei, Croației și României

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut aderarea la spațiul Schengen a Bulgariei, Croației și României.

Scholz a spus că aceste trei țări au îndeplinit cerințele pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen și a îndemnat Uniunea Europeană să finalizeze toate demersurile rămase, relatează SchengenVisaInfo.com.

În timpul vizitei sale la Praga, Republica Cehă, Scholz a spus că zona Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale UE, care trebuie protejată și dezvoltată în continuare.

„Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru calitatea de membru deplin. Voi sprijini aderarea lor ca membre cu drepturi depline”, a declarat Scholz.

Bulgaria și România au reiterat recent apelul adresat experților UE de a reevalua pregătirea lor pentru a adera la spațiul Schengen. Cele două țări îndeamnă UE să-și anunțe decizia în cadrul reuniunii care urmează să aibă loc în decembrie.

Ministrul adjunct de Externe al Bulgariei, Kostadin Kodzhabashev, a spus că țara sa dorește să devină membru cu drepturi depline la sfârșitul anului și, în același timp, a subliniat că aderarea țării sale la zona Schengen este o chestiune politică ce necesită un consens deplin.

„Se pare că aderarea nu este atât o problemă tehnică, ci mai degrabă una politică, ce necesită un consens deplin”, a declarat Kodzhabashev.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și-a exprimat, de asemenea, speranța că România va intra în zona fără granițe, până la sfârșitul acestui an.

Ciucă a subliniat că aderarea României la zona Schengen va ajuta la eliminarea timpilor mari de așteptare la granițele țării și la atragerea unui număr mare de vizitatori internaționali.

„Tot ce am făcut de când a început conflictul (din Ucraina) arată că suntem pregătiți să devenim membri ai zonei Schengen”, a adăugat Ciucă.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a cerut Consiliului European să adopte decizii care să permită Bulgariei, Croației și României să devină parte a spațiului fără granițe Schengen.

Comentariile Comisiei cu privire la această chestiune au venit în Raportul privind starea zonei Schengen. Declarația Comisiei spune că aceste trei țări au îndeplinit cu succes toate condițiile necesare pentru a deveni parte a zonei fără pașapoarte.

Aderarea Bulgariei, Croației și României la zona Schengen a fost solicitată în mod continuu de către Comisie. Cu toate acestea, procesul nu a fost încă finalizat.

Se așteaptă ca autoritățile UE să emită o decizie oficială până la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, până atunci, Bulgaria, Croația și România vor rămâne țări non-Schengen.

SCHENGENVISAINFO.com (Belgia), 29 august 2022

https://www.schengenvisainfo.com/news/german-chancellor-supports-schengen-membership-for-bulgaria-croatia-romania/

Traducerea: Cristina Zaharia