Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Republica Coreea donează un milion de dolari pentru consolidarea sprijinului pe care UNICEF îl oferă Guvernului României ca răspuns la criza refugiaţilor ucraineni, au anunţat Rim Kap-soo, ambasadorul Coreei de Sud în România, şi Anna Riatti, reprezentantul UNICEF în România. Anunţul donaţiei a fost făcut după vizita pe care cei doi oficiali au efectuat-o la Centrul de sprijin Blue Dot pentru copiii şi familiile de refugiaţi, aflat în Sectorul 6 al Bucureştiuluii. Este foarte important să vedem cum sprijinul nostru se materializează în ajutor oferit copiilor şi familiilor din centrul Blue Dot din Sectorul 6, iar ambasada va continua cooperarea cu centrul Blue Dot, a spus diplomatul coreean. La rândul său, Anna Riatti şi-a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia generoasă a Republicii Coreea, care va permite UNICEF să extindă sprijinul acordat Guvernului în răspunsul la criza umanitară generată de războiul din Ucraina.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a arătat că Centrul Blue Dot Sector 6 asigură sprijin pentru refugiaţii care solicită ajutor în această zonă a Capitalei, subliniind că peste 2.500 de refugiaţi au fost asistaţi de lucrătorii sociali ai Sectorului 6 şi, datorită parteneriatelor public-private, peste jumătate din ei au fost integraţi în comunitate sau au primit sprijin pentru integrarea în România. Centrul Blue Dot face parte dintr-o reţea de centre de sprijin înfiinţate de UNICEF şi partenerii săi pe teritoriul ţării, pentru a răspunde nevoilor de bază ale copiilor şi familiilor care s-au refugiat în România, oferindu-le servicii esenţiale.
Până la începutul lunii august, peste 42.000 de femei şi copii refugiaţi ucraineni au beneficiat de cel puţin un tip de serviciu de sprijin oferit în centrele Blue Dot din România.
2) O expoziţie de fotografii şi una de filatelie, dedicate Ucrainei, s-au deschs la Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, vestul României. Manifestarea ajunsă la cea de-a treia ediţie cuprinde expoziţia de fotografii realizate de Camelia Duca, din Reşiţa, intitulată „Ochii oraşului: Cernăuţi în Ucraina”, şi cea de filatelie, „Conflictul din Ucraina”, din colecţia Erwin Josef Ţigla. Intrarea publicului este liberă.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.