Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul Republicii Moldova a aprobat acordul cu Guvernul României, care prevede înfiinţarea unui punct de trecere a frontierei între cele două state la Leova-Bumbăta. În contextul războiului din Ucraina, traficul camioanelor grele de marfă s-a intensificat, iar la frontiera comună se fac cozi mari de camioane, astfel că autorităţile din cele două state au decis să deschidă punctul de trecere a frontierei de la Leova-Bumbăta. Cum podul de peste Prut care leagă cele două localităţi a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de armata sovietică, trecerea peste râu în noul punct de trecere a frontierei se va face pe un pod de pontoane
2) Prefectul judeţului Maramureş (nordul României), Rudolf Stauder, a declarat că, pentru noul an şcolar din România, început pe 5 septembrie, au fost depuse la nivelul judeţului 56 de solicitări pentru desfăşurarea cursurilor de învăţământ în limba ucraineană pentru elevi strămutaţi din Ucraina.
Au fost înfiinţate trei clase cu predare în limba ucraineană în municipiul Baia Mare şi o altă clasă cu predare în limba ucraineană în municipiul Sighetu Marmaţiei’,
3) În perioada 5-18 septembrie are loc Festivalul de Teatru Piatra-Neamţ (nord-estul României), la care participă 8 ţări cu aproape 30 de spectacole şi peste 45 de evenimente. Tema acestei ediţii este ‘146 kilometri’, reprezentând distanţa dintre Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ şi Vama Siret, aflată la graniţa dintre România şi Ucraina. Tema aleasă pentru această ediţie este o invitaţie la reflecţie asupra modului în care ne raportăm la evenimente sociale ce schimbă profund şi rapid realitatea cotidiană, au comunicat reprezentanţii teatrului. Secţiunea naţională cuprinde spectacole cu un concept contemporan, care prezintă o viziune critică asupra provocărilor lumii de astăzi şi îşi asumă riscuri estetice. Secţiunea internaţională, denumită de anul trecut ‘Something to declare’, reuneşte producţii ale unor artişti din Ucraina, Republica Moldova, Germania, Ungaria, Estonia, Letonia şi Franţa, care propun teme de reflecţie asupra realităţilor unei Europe confruntate cu multiple provocări, dintre care cea mai complicată este războiul din Ucraina.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.