Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a aprobat măsuri pentru eficientizarea traficului de mărfuri şi pasageri în zona de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, în contextul conflictului armat din Ucraina. Pentru reducerea timpilor de aşteptare şi întârziere în trafic, precum şi pentru eliminarea blocajelor în sectoarele transfrontaliere, Guvernul a aprobat măsuri care vizează îmbunătăţirea infrastructurilor de transport şi vamale existente, precum şi dezvoltarea acestora. Aceste măsuri valorifică potenţialul ridicat de tranzit de mărfuri spre şi dinspre Ucraina, spre şi dinspre portul Constanţa, de la Marea Neagră.
Executivul susţine că aceste măsuri, care vor contribui la eficientizarea transportului mărfurilor şi al persoanelor atât pe perioada conflictului armat din Ucraina, cât şi în perspectiva reconstrucţiei statului vecin, se referă la: deschiderea sau redeschiderea de puncte de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi asigurarea accesibilităţii la acestea; creşterea capacităţii de tranzit pentru mărfuri între România, Ucraina şi Moldova în punctele de frontieră existente, prin construcţia de noi căi de rulare şi de noi spaţii de staţionare; creşterea capacităţii de tranzit de mărfuri între România, Ucraina şi Republica Moldova pe infrastructura feroviară; intervenţii de creştere a vitezei de circulaţie şi de eliminare a restricţiilor de viteză prin intervenţii de reparaţii şi refacţii pe următoarele secţii de circulaţie: Satu Mare – Halmeu, Câmpulung la Tisa – Valea Vişeului – Salva, Vicşani – Suceava Nord, Ungheni Prut – Nicolina, Fălciu – Bârlad, Giurgiuleşti Galaţi – Brateş; creşterea capacităţii de procesare a traficului de marfă de către instituţiile cu atribuţii în punctul de frontieră, prin asigurarea dotărilor şi personalului necesar.
De asemenea, pentru sectorul feroviar se propune dotarea cu echipamente şi creşterea numărului de personal cu atribuţii în managementul traficului; dotarea punctelor sau staţiilor de frontieră cu echipamente pentru efectuarea controalelor fizice cum ar fi: scanere şi pasarele; constituirea unui comitet interministerial de coordonare, din componenţa căruia să facă parte ministerele sau instituţiile cu atribuţii în coordonarea şi implementarea măsurilor propuse; aprobarea listei de necesităţi pentru gestionarea procesului de fluidizare a tranzitului de mărfuri din Ucraina, pe care România o va înainta către toţi partenerii externi care şi-au manifestat intenţia de a sprijini.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.