Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) De la începerea conflictului din Ucraina, aproximativ 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Din 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise peste 69.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 45,5%.
2) La sfârşitul săptămânii, în organizarea Asociaţiei SZMISZ din Sighetu Marmaţiei, nordul României, a avut loc o seară gastronomică dedicată refugiaţilor ucraineni. Aceştia au pregătit sortimente de mâncare specifice ţării lor. Refugiaţilor din Ucraina li s-au alăturat români şi maghiari, care au pregătit mâncare românească şi ungurească.
3) Activităţi demonstrative de tir cu arcul au fost organizate la Centrul de Integrare Mict din Sighetu Marmaţiei, nordul României. Cei interesaţi au putut învăţa să tragă cu arcul şi să participe la un mic concurs, dotat cu multe premii. Printre activităţile propuse s-au numărat o demonstraţie de tir cu arcul medieval, prezentarea şi introducerea echipamentelor, învăţare de tragere cu săgeţi.
Centrul Mict, inaugurat recent, este o iniţiativă a Asociaţiei SZMISZ, care se alătură eforturilor locale ce vin în sprijinul refugiaţilor ucraineni. Centrul are ca obiectiv identificarea şi rezolvarea problemelor, a situaţiilor reale pe care refugiaţii ucraineni le întâmpină.
4) Agenţia de presă RADOR a Radio România, seriviul public de radio, a continuat campania „Prietenul tău din oraş”. După succesul primelor ediţii, voluntarii RADOR au donat rechizite pentru un an nou şcolar plin de succes. Beneficiarii campaniei au fost copiii români şi ucraineni găzduiţi la aşezământul din Vălenii de Munte (partea sudică a României) al organizaţiei ProVita. În afara copiilor români care îşi aveau casa aici, din 4 martie 2022 au fost acceptaţi şi 17 copii instituţionalizaţi ucraineni, care au fugit din calea războiului.
Rechizitele au fost modul nostru de a-i încuraja pe copii să înveţe bine, să îşi continue studiile, cu liceu, facultate, pentru că educaţia este calea spre o viaţă frumoasă şi împlinită, au declarat colegii noştri de la RADOR.
5) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internațional