Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Fundaţia Pontica a municipiului Constanţa (sud-estul României), înfiinţată în luna martie a acestui an prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului, are în vedere derularea unor programe sociale şi umanitare de sprijin pentru refugaţii ucraineni din Constanţa şi a unor programe de consolidare a cooperării dintre municipiile înfrăţite Constanţa şi Odesa.
Fundaţia a demarat seria acestora cu programul ‘Constanţa ajută Ucraina’ – 1.000 de vouchere sociale în valoare de 250 lei pentru refugiaţii ucraineni din Constanţa. Voucherele au fost acordate sâmbătă, 17 septembrie, în parcul din faţa Teatrului Naţional ‘Oleg Danovski’ din Constanţa.
2) Institutul Cultural Român susţine participarea teatrelor din România la a VII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, care se desfăşoară în perioada 15-28 septembrie, sub genericul ‘Artiştii pentru pace, libertate, speranţă’. Programul evenimentului include spectacole în săli de teatru, audiţii de spectacole radiofonice, lansări de carte, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, ateliere şi masterclass-uri, precum şi evenimente online şi discuţii pe teme culturale.
La Reuniune participă, alături de teatrul gazdă – Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’, alte 16 teatre din România şi Republica Moldova. În semn de solidaritate cu cetăţenii Ucrainei şi de afirmare a unor idealuri comune, la Reuniune participă şi Teatrul Naţional Dramatic Academic ‘Ivan Franko’ din Kiev.
Parteneriatul dintre Institutul Cultural Român şi Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ ne onorează şi ne sprijină în dorinţa noastră, asumată instituţional, de a promova în comun creatorii nu doar pe plan naţional, ci şi în Uniunea Europeană şi la nivel internaţional. Demararea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE este un moment aşteptat şi un pas fundamental pentru regăsirea noastră şi a spaţiului nostru cultural unitar în familia europeană. Anul acesta, în contextul agresiunii armate din Ucraina, care afectează de peste şase luni vieţile a milioane de oameni, cortina Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti se ridică sub genericul ‘Artiştii pentru pace, libertate, speranţă’, pentru a oferi publicului câteva propuneri artistice impresionante, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internațional