O istorie a comunicării la distanțe lungi
Context
Comunicarea este un proces de transmitere a unei: informații, legătură, raport, relație, veste, înștiințare, știre: de la un emițător către un receptor. Odată cu trecerea timpului, omenirea a dezvoltat multiple abilități, utilizate pentru comunicarea între armate, în timpul unui conflict, sau pentru distanțe lungi.
De la semnalele cu fum, lovituri de tobă și focuri de semnalizare, metode utilizate pentru distanțe scurte, la tehnicile de comunicare pe distanțe lungi, cum ar fi persoane desemnate care memorau mesajul și ulterior îl prezentau receptorului sau transportau mesaje pe pergament, comunicarea a cunoscut diverse forme, în societăți care aveau nevoie din ce în ce mai mult de gestionare a informației. Grecii și romanii transmiteau mesaje la distanțe mari prin intermediul semnalelor cu fum, iar romanii au dezvoltat un sistem de comunicare militar, bazat pe cinci steaguri care erau înălțate sau coborâte, reprezentând câte o literă.
În 1794, Claude Chape a inventat un sistem de comunicare denumit semaphore care a constat într-un mecanism bazat pe miscarea unor brațe de lemn care pivotau în anumite sensuri. Acest sistem era montat în punct fixe, pe turnuri înalte, între 8-16 km între ele, fiind observate prin intermediul telescopului. Acest sistem a fost implementat în domeniul transportului aerian în zilele noastre.
Apariția telegrafului
La 36 de ani diferență de la apariția sistemului lui Chape, respectiv între 1830 și 1840, Samuel F.B Morse și alți inventatori au revoluționat modalitatea de comunicare la distanțe lungi, prin fabricarea telegrafului electric.Acest sistem presupunea transmiterea prin intermediul unui cablu electric, legat între stații, a unor semnale dintr-un cod specific. Codul Morse însemna puncte și liniuțe, corespondente unor litere din alfabetul englez. Invenția aceasta a însemnat totodată sfârșitul altor modalitați de comunicare. Ulterior, folosind sistemul de transmitere prin cablu, a fost inventat telefonul, care la rândul său a încheiat epoca telegrafului, secolul XX.
Telegraful a dat un avans si comunicării politice a țărilor, în sensul în care intențiile și discuțiile dintre state au fost mai lesne transmise. Primul mesaj trimis prin intermediul telegrafului a fost pe 25 mai 1844, când inventatorul codului, Samuel F.B Morse a trimis un verset din Biblie către Baltimore. Invenția acestei metode de comunicare a fost folosită ulterior și în timpul conflictelor, de exemplu, în timpul Războiului Civil din Statele Unite, când existau stații mobile de telegraf pentru fiecare tabără. Succesiv, au început să apară companii dedicate instalării, decodării și printării mesajelor de telegraf. În 1851 apare compania Western Union, ce a activat inițial în statele New York și Mississipi. Ulterior, în 1861, această companie a reușit să stabilească prima legătură intercontinentală, pe teritoriul Statelor Unite. Acest lucru a generat avantaje și dezavantaje pentru participanții la războiul civil din Statele Unite, întrucât liniile de telegraf au fost greu de întreținut. Există consemnate episoade, când participanții la război s-au încurcat în liniile de telegraf. Pe de altă pare, președintele Abraham Lincoln a fost informat constant despre situația de pe front, prin intermediul telegrafului.
Telegraful transcontinental
În urma descoperirii telegrafului și răspândirii acestuia, construcția și conectarea prin intermediul cablurilor au devenit nu doar o mișcare revoluționară, ci și o afacere. Din 1854 a fost atestat primul proiect de conectare prin telegraf a Statelor Unite și Angliei. Acest proiect a fost inițial abandonat, întrucât nu existau fonduri suficiente. Metoda de conectare care a fost folosită pentru a trece cablul peste ocean a fost legarea liniilor prin intermediul unor bărci ce au traversat oceanul. O initiativă mai grandioasă nu s-a lăsat așteptată. În 1856, un investitor și doi oameni de știință englezi au format Atlantic Telegraph Company, cu fonduri din partea guvernelor american și britanic pentru a construi o linie de telegraf. Noul proiect presupunea ca linia să fie stabilită între Newfoundland și Irlanda, întrucât cercetările oceanografice au scos la iveală faptul că în apă nu sunt prezente bacterii sau alte pericole pentru liniile telegrafice.
Anul următor, două nave, Agamemnon and the USS Niagara, au plecat din Valentia, Irlanda cu misiunea de a face legătura între Irlanda și Newfoundland. A fost înregistrat și primul accident, cauzat de scufundarea unui cablu care nu a mai putut fi recuperat, motiv pentru care a fost nevoie de reluarea întregului proces. Lucrările au reînceput în vara anului 1858, când navele s-au întâlnit într-un punct la mijlocul Oceanul Atlantic, de unde fiecare a plecat într-o direcție. Cablul folosit a fost cel care a s-a scunfundat inițial în 1856. O furtună puternică s-a declanșat în Atlantic, ceea ce a îngreunat și mai mult procesul.
Într-un final, succesul a fost atins la începutul lunii august a anului 1858. Inginerul șef al filialei Atlantic Telegraph din Marea Britanie, Edward Orange Wildman Whitehouse, a ”pompat” pentru efectuarea testului aproximativ 2000 de volți în cablu, să susțină transmiterea primului semnal. Acest voltaj a fost mult prea mare pentru cablu și deteriorat ireversibil cablul. În primele trei săptămâni, sistemul de telegraf a putut transmite doar 732 de mesaje, lucru care a dat gândit inginerilor. Ulterior aceștia au descoperit că linia nu funcționa bine din pricina uzurii puternice a cablurilor.
După succesul înregistrat între cele două continente, compania Atlantic Telegraf a fost interesată să construiască o linie secundară de telegraf la începutul anilor 60 ai secolului al XIX-lea, însă războiul civil american a dat peste cap aceste planuri. Ulterior, în 1866, a fost instalată o altă linie de telegraf. Pe lângă cele două linii instalate, au fost adăugate alte cinci linii de telegraf, care să le permită europenilor să comunice cu familiilor aflate pe continentul american.
În 1883, pe data de 21 septembrie, a fost inaugurat primul serviciu telegrafic între Brazilia și Statele Unite ale Americii. (Autor: Alexandru Balaci)
Bibliografie
https://www.pourlascience.fr/sd/histoire-sciences/la-saga-du-premier-cable-transatlantique-9541.php
https://www.history.com/news/first-transatlantic-telegraph-cable
https://www.history.com/topics/inventions/telegraph
https://www.romanobritain.org/8-military/mil_signalling_systems.php
https://www.americaslibrary.gov/jb/reform/jb_reform_morsecod_3.html
Articole științifice
https://www.jstor.org/stable/24537173?read-now=1&seq=8#page_scan_tab_contents