Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, i-a informat pe omologii săi din Uniunea Europeană despre evoluțiile recente în sprijinul acordat de România în exportul de cereale din Ucraina prin porturile românești, amintind că circa 4 milioane de tone au tranzitat deja țara noastră. Declaraţiile au fost făcute la reuniunea informală organizată în contextul săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU. Bogdan Aurescu a reiterat importanța continuării susținerii Ucrainei și a presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. În același timp, el a subliniat necesitatea continuării izolării Rusiei în forurile multilaterale.
Şeful diplomaţiei române a subliniat, de asemenea, sprijinul Bucureştiului în combaterea dezinformării și narativelor rusești, în baza Planului de acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe și a prezentat succint acțiunile desfășurate deja de țara noastră în plan bilateral. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, poziția cu privire la necesitatea demilitarizării urgente a zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie.
De asemenea, ca parte a acțiunilor complexe desfășurate de România în sprijinirea gestionării crizelor multidimensionale care afectează Ucraina și Republica Moldova, oficialul român a informat în legătură cu rezultatele foarte bune ale primei reuniuni a Trilateralei miniștrilor de externe în formatul România–Ucraina-Republica Moldova, care a fost inaugurată la Odesa, la 15 septembrie.
2) De la începerea conflictului din Ucraina, aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise aproximativ 69.500 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 35,2%.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.