„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu
Realizator: Senatul a adoptat miercuri, cu 92 de voturi pentru și 22 împotrivă, o prevedere legislativă potrivit căreia de la 1 noiembrie ar urma să fie majorate indemnizațiile demnitarilor. UDMR a susținut, în calitate de inițiator al proiectului, că scopul urmărit este de a actualiza salariile la nivelul primăriilor, în timp ce USR critică măsura, considerând că aceasta reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos. Cu detalii, Roman Mușat.
Reporter: Amendamentul UDMR prevede că vor crește salariile și sporurile personalului din cadrul Secretariatului General al Guvernului, parlamentului, Consiliului Legislativ și al Administrației Prezidențiale. Este vorba despre acordarea, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferența între salariul de bază, prevăzut de legea salarizării din 2017, și salariul din luna iulie 2022. Senatorul UDMR Lóránd Turos a susținut necesitatea actualizării salariilor în cazul primăriilor, argumentând că acestea se raportează la nivelul salariului minim din 2018.
Lóránd Turos: Din păcate, noi cu toții suntem de vină că am făcut niște excepții. Tocmai acest amendament vine să repare această nedreptate, în ceea ce privește anexa nouă și în special primarii. Eu înțeleg că nu aveți prea mulți primari și nu dați o importanță autorităților locale, dar eu cred că dacă continuați cu această atitudine o să-i pierdeți și pe cei puțini pe care îi aveți.
Reporter: PSD a anunțat, însă, prin vocea senatorului Radu Oprea, că va propune în cadrul coaliției de guvernare ca majorările să li se aplice doar aleșilor locali, nu și parlamentarilor sau altor categorii prevăzute de această măsură. Din opoziție, USR a criticat decizia Senatului, care este prima cameră parlamentară sesizată.
Ștefan Pălărie: senator PSD – Se măresc toate salariile funcțiilor numite politic, până la ultimul viceprimar de comună. De asemenea, se mai adaugă o suită de sporuri de 25% față de salariu, inclusiv pentru personalul din Administrația Prezidențială. Paradoxul pe care noi îl semnalizăm este următorul: un român care nu își mai poate plăti facturile nu poate hotărî cu cât să își mărească salariul. Este anormal ca parlamentarii din majoritatea de la putere să poată hotărî prin vot să își mărească acest salariu așa cum doresc ei.
Reporter: Documentul va merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz./abranescu/ilapadat
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie)