Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) World Vision România a inaugurat la Romexpo, în Bucureşti, un centru care va oferi activităţi educaţionale şi recreative pentru copii ucraineni, preşcolari şi elevi, precum şi cursuri de engleză şi română, consiliere psihologică, juridică şi ocupaţională pentru mamele lor. Centrul ‘Happy Bubble’ poate găzdui până la 40 de copii zilnic. Activităţile se adresează preşcolarilor şi elevilor de toate vârstele şi includ cursuri de matematică, engleză, programare, ateliere de dezvoltare personală, desen şi dans. Pentru mamele copiilor beneficiari, centrul organizează cursuri de engleză şi română, consiliere psihologică, juridică şi pentru integrare pe piaţa muncii. Beneficiarii vor avea asigurate mesele de prânz.
Un prim astfel de centru a fost deschis în mai de World Vision în Complexul Cultural Sportiv Studenţesc Tei din Bucureşti. Circa 100 de mame şi copii au beneficiat de peste 500 de ore de activităţi oferite în primele 3 luni de la inaugurare.
2) În contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare investighează posibile crime împotriva umanității, având ca victime cetățenii civili domiciliați în zonele de conflict din Ucraina. Informațiile obținute de la victimele sau martorii unei infracțiuni reprezintă probe utile pentru eficiența urmării penale. Pe site-ul guvernamental protectieucraina.gov.ro se află un chestionar online, prin care anchetatorii români pot să aflăm de la refugiaţii din Ucraina dacă au fost victimă sau martor în contextul agresiuni împotriva Ucrainei. Precizăm că nu aveți obligația completării acestui chestionar, care poate fi găsit la adresa http://anchetaucraina.mpublic.ro/uk/ank-339/
Prin completarea chestionarului nu înseamnă că veţi fi automat contactat de autoritățile române însă, în funcție de informațiile puse la dispoziție, este posibil să fiți contactat pentru a da informații suplimentare. Datele cu caracter personal puse la dispoziție de dvs., conform legii române, vor fi utilizate exclusiv în scopul anchetei.
Conform legii române, este crimă împotriva umanității săvârșirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva populațeii civile, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea unor persoane; vătămarea integrității fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea forțată; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuală; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferințe mari.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.