„Sancţiunile provoacă pagube Europei, nu au constrâns Rusia să îngenuncheze şi nu ne-au adus mai aproape de pace, aşadar, această politică este un eşec total”, a declarat ministrul ungar de externe în cadrul emisiunii „Vasárnapi újság” (Jurnal de duminică), difuzată de Radio Kossuth din Budapesta.
Ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina, inflația europeană crește vertiginos, costurile utilităților, prețurile la gazele naturale și la alimente au crescut, iar economia continentului a intrat în recesiune, a mai spus Péter Szijjártó, menţionând că „nu asta s-a promis la Bruxelles în timpul negocierilor primelor măsuri de sancțiuni, atunci pronosticul de la Bruxelles era că aceste sancţiuni vor constrânge Rusia să îngenuncheze, că aceste sancţiuni ne vor apropia de pace, însă s-a dovedit că această politică este un eşec total, deoarece azi este foarte clar că aceste sancţiuni au rănit Europa mult mai mult decât Rusia și provoacă daune enorme economiei UE”.
Oficialul ungar a mai precizat: preţurile la gazele naturale au crescut după adoptarea sancţiunilor, când unii politicieni şi oficiali europeni au început să spună că sancţiunile ar trebui extinse şi asupra gazelor naturale, iar piaţa a reacţionat imediat şi prețul gazelor naturale a crescut vertiginos. Péter Szijjártó a numit acordul de la New York al liderilor statelor membre ale UE privind cel de-al optulea pachet de sancțiuni drept o direcție greșită, subliniind că în acest sens nu există o decizie finală și nici măcar nu a fost pregătită o propunere. „Nu ne vom da acordul pentru nicio decizie care ar dăuna interesului național ungar. Securitatea aprovizionării noastre cu energie rămâne o linie roșie, pentru noi sunt inacceptabile orice sancţiuni care ne-ar pune în pericol aprovizionarea cu energie”, a precizat şeful diplomaţiei ungare.
Péter Szijjártó a vorbit şi despre faptul că la Adunarea Generală a ONU de la New York s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu care a discutat despre asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi despre extinderea Centralei nucleare de la Paks. „Consider dialogul și negocierea o valoare, dar se pare că nu toată lumea vede la fel situaţia”, a spus ministrul ungar de externe, care s-a referit la faptul că la această reuniune a fost singurul dintre miniștrii de externe ai UE care s-a întâlnit cu șeful diplomației ruse.
Péter Szijjártó şi-a exprimat regretul că la Adunarea Generală a ONU nu au avut loc negocieri și discuții care „ne-ar fi putut apropia de încheierea războiului din Ucraina”. „Sunt foarte dezamăgit. Nici nu îi înțeleg pe acei colegi occidentali care cred că dialogul este o idee greşită. Cred că dacă închidem canalele de comunicare, canalele diplomatice, vom renunța definitiv și ne vom pierde speranța că acest război se va sfârși vreodată”, a spus ministrul de externe.
Referitor la aprovizionarea cu energie a ţării, Péter Szijjártó a menţionat că Gazprom furnizează în continuare gaze naturale către Ungaria, livrând zilnic 5,8 milioane de metri cubi de gaze în plus față de volumul contractat anterior. Astfel, până acum, în Ungaria s-a reuşit depozitarea unei cantităţi de gaze naturale echivalentă cu 41% din consumul anual, spre deosebire de faptul că în Europa, rezervele de gaze naturale acumulate până în prezent pot asigura doar 23% din consumul anual, a spus Péter Szijjártó. În legătură cu extinderea Centralei nucleare de la Paks, el a menţionat că „după autorizația de înființare, putem accelera lucrările; este, totuși, un fapt real că construcția va începe în toamna anului viitor și că noul bloc de reactoare va fi finalizat până în 2030”.
La remarca realizatorului emisiunii, potrivit căreia Statele Unite sunt câștigătoarea politicii de sancțiuni, Péter Szijjártó a răspuns că este incontestabil că economia americană câștigă cu aceste sancțiuni, deoarece în timp ce economia UE se îndreaptă către recesiune, economia Statelor Unite devine din ce în ce mai mult competitivă – printre altele, datorită prețurilor mai mici la energie. „Nu știu dacă cineva îi poate disloca pe oficialii Uniunii Europene din această politică extrem de nereușită și ipocrită, însă un lucru este cert şi anume, că sancțiunile provoacă daune Europei”, a conchis Péter Szijjártó./rganciu/dsirbu
MTI – 25 septembrie