Furnizorii de energie atrag atenția, după intrarea în vigoare la 1 septembrie a ordonanței privind plafonarea prețurilor, există deja probleme cu lichiditățile din cauza decontărilor întârziate. Președintele asociației de profil, Laurențiu Ursulescu, a apreciat că această situație creează un risc mare de apariție a unor blocaje financiare în domeniu. Potrivit acestuia, sistemul bancar nu mai finanțează companiile din domeniu, existând un risc mare ca România să se confrunte la iarnă cu un deficit de energie și gaze în piață. La rândul său, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a declarat la Radio România Actualități că în cazul intrării în incapacitate de plată a unui furnizor de energie, consumatorii vor fi preluați de ceilalți furnizori în anumite condiții.
Dumitru Chisăliţă: Dacă e vorba de un furnizor mic, care are câteva mii, o sută de mii – două sute de mii de consumatori, lucrurile să zicem că pot să fie cumva preluate de către același furnizor. Dacă discutăm de un furnizor care are câteva milioane de consumatori, practic nu o să găsim niciun furnizor care să aibă capabilitatea să meargă să cumpere acea energie, adică riscul unui blocaj în piață, dacă un furnizor mare ajunge în incapacitate e plată este foarte mare, ori un astfel de blocaj până la urmă ar perturba puternic asigurarea continuității livrării energiei electrice la consumator.
Realizator: Precizarea a fost făcută la emisiunea „Serviciul de noapte”, în contextul apariției unor informații potrivit cărora unul dintre marii furnizori de energie a fost la un pas să intre în incapacitate de plată./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 septembrie)