Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Grupul “Ucrainencele”, care are în componență numai femei refugiate din calea războilui și care și-au găsit refugiul în Suceava, nordul României, a debutat la Nisipitu, la “Elmovei lest” – festival de cântece și dansuri ucrainene. Sărbătoarea a fost organizată de filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) și organizația locală Ulma.
Refugiatele din Ucraina fac repetiții de 3 ori pe săptămână la sediul UUR și au fost extrem de emoționate să urce pe scenă alături de grupurile “Izvoraș de Ulma”, format din elevii Școlii Gimnaziale din localitate, “Bucovenska Ruja” – Milișăuți, “Mala Poiana”- grup al minorității polone de la Poiana Micului, “Polonenka” – Paltinu și “Kolomeika” – Siret.
2) Proiectul ‘Sănătate în comunitate’, prin care cetăţenii ucraineni pot beneficia de consultaţii medicale gratuite, va fi implementat, în perioada următoare, în Bucureşti de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România. Prin proiect refugiaţii ucraineni vor beneficia de suport psihologic, teste de glicemie, măsurători tensiune, puls, greutate, înălţime, EKG, consult general de evaluare a stării de sănătate (medicină generală), recomandări pentru continuarea investigaţiilor sau tratamentelor, după caz şi consultaţii, doctorii de specialitate fiind invitaţi să facă consultaţiile periodic în funcţie de numărul de solicitări. Copiii vor beneficia şi de tratamente stomatologice.
Crucea Roşie Română va continua, de asemenea, implementarea proiectului Centrul Multicultural ‘Humanity’, unde mamele şi copiii ucraineni beneficiază de suport psihosocial şi consiliere psihologică, cursuri de limba română şi limba engleză pentru copii si adulţi, after school pentru copii, ateliere tematice pentru copii şi părinţi – desen, dans, prim ajutor, creaţie, gimnastică, arte combinate.
Viaţa într-o ţară străină poate fi deosebit de dificilă, mai ales pentru o familie care a trecut printr-o traumă. Prin toate proiectele pe care le implementăm în sprijinul cetăţenilor ucraineni din România încercăm să abordăm nevoile lor cele mai urgente. Şi pentru că ştim că un conflict poate fi devastator pentru sănătatea mintală, implementăm proiecte care să aibă ca obiectiv aceste aspecte, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române.
3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.