Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Programul Operațional Comun România-Ucraina marchează Ziua Cooperării Europene 2022 cu un eveniment-manifest dedicat Ucrainei și poporului ucrainean, cu scopul de a transmite un mesaj de solidaritate într-un format inedit. În cadrul campaniei „Mesaj pentru Ucraina”, Programul a realizat o pictură murală de mari dimensiuni pe pe fațada clădirii bibliotecii Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, aflate în proprietatea Primăriei Municipiului Suceava. Lucrarea are titlul „Păsările victoriei şi ale libertății”, aparține unei tinere de 15 ani din regiunea Odesa şi exprimă speranța de libertate a poporului din Ucraina. Pe 5 octombrie, de Ziua Educației, pictura murală va fi prezentată publicului.
Odată cu inaugurarea picturii murale, vor fi onorate eforturile deosebite depuse de comunitatea transfrontalieră în sprijinul poporului ucrainean aflat în dificultate și va fi transmis un mesaj de încurajare tinerilor din Ucraina, care trebuie să-și continue studiile chiar și în aceste condiții dure. Campania „Mesaj pentru Ucraina” include transmiterea a peste 500 de pachete cu rechizite școlare către 5 scoli din Ucraina, în regiunile din aria Programului: Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Zakarpatia, Odessa.
2) Mai multe ONG-uri care se ocupă cu ajutorarea refugiaţilor ucraineni fac planuri pentru iarnă în aşteptarea unor noi valuri de refugiaţi, după aşa-zisele referendumuri de anexare la Rusia a celor 4 regiuni din sudul şi estul Ucrainei. ONG-urile caută personal specializat şi produse de strictă necesitate. Centrele de sprijin pentru copiii refugiaţi şi familiile lor pregătesc planuri de intervenţie în situaţii de criză. Se estimează o creştere a numărului de persoane care vor tranzita vămile româno-ucrainene, aşa că organizaţiile încearcă să-şi consolideze infrastructura. You Hub Association, organizaţie care activează la Isaccea (est) de la începutul lunii martie, lucrează doar cu propriii angajaţi şi caută să încheie contracte de muncă cu asistenţi sociali, psihologi şi translatori. Asociaţia are bugetul necesar produselor pentru următoarele două luni, însă până la finalizarea licitaţiilor aşteaptă apă, scutece, dulciuri, sucuri şi lapte praf pentru copii, dar şi sprijin financiar din partea celor care vor să-i ajute pe refugiaţii ucraineni. În primele 7 luni de la declanşarea războiului din Ucraina, peste 210.000 de persoane au beneficiat de serviciile oferite gratuit în Vama Isaccea.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.