Sindicatele europene au început la Bruxelles o rundă de negocieri având drept obiectiv reglementarea telemuncii printr-o directivă europeană care să garanteze o serie de drepturi pentru angajaţi.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor speră să aducă îmbunătăţiri majore acordului european din 2002 privind munca de la distanţă, mai ales după ce pandemia a arătat că sunt multe lucruri de reglementat.
Reporter: Lea Berzuc – Un sondaj realizat de Institutul francez ‘Viavoice’, la cererea sindicatelor, arată că 69 % dintre cei intervievați spun că actuala legislație nu îi protejează suficient pe angajați, care riscă oricând să fie forțați la ore suplimentare neremunerate sau să nu-şi poată proteja viața privată și sănătatea în telemuncă.
Şase angajați din zece cred, așadar, că e nevoie de o legislație care să le garanteze drepturi suplimentare și care să clarifice probleme, cum ar fi cele legate de costuri. France Presse scrie, de altfel că acest aspect va fi greu de negociat, mai ales acum, când unii angajatori ar putea fi tentați să își trimită angajații în telemuncă pentru a scădea costul propriilor facturi și a transfera la angajat plata curentului sau a încălzirii. De asemenea, vor fi de negociat aspecte care țin de securitatea angajaților sau de protecția datelor cu caracter personal.
Sindicatele anunță că negocierile ar trebui să se încheie în vara anului viitor cu elaborarea unei directive care să țină cont, inclusiv de aspecte cum ar fi riscul expunerii angajaților trimiși în telemuncă la izolare sau violențe conjugale./csimion/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 octombrie