Banca Națională a majorat din nou astăzi rata dobânzii de politică monetară, care a ajuns la un nivel de peste trei ori mai mare față de începutul anului. Detalii are Iulian Olescu.
Reporter: BNR a crescut dobânda cheie de la 5,5 la 6,25 %, în ciuda faptului că așteptările pieței vizau o creștere mai redusă cu numai 0,5 puncte procentuale. Din această cauză, dobânzile interbancare, pe baza cărora se calculează și indicii folosiți la stabilirea ratelor împrumuturilor în lei cu dobândă variabilă, vor mai înregistra majorări în perioada următoare, spune analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România.
Adrian Codirlaşu: BNR anticipează majorarea în continuare a inflației și a venit cu această majorare de dobândă de 75 de puncte de bază peste anticipațiile pieței. Acest lucru va avea ca impact continuarea creșterii ratelor de dobândă din piața monetară, adică al ratelor ROBID și ROBOR. În același timp, banca centrală menționează faptul că se așteaptă la o încetinire puternică a creșterii economice. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că există un risc, să zicem, măcar de recesiune tehnică în următoarea perioadă în România, deci poate vom avea și trimestre în care timpul va scădea față de trimestrul anterior.
Reporter: Specialiștii BNR spun că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua probabil să mai crească spre finalul anului, dar într-un ritm vizibil încetinit, cauzele fiind legate de scumpiri mai mari, anticipate a fi consemnate în lunile următoare, de gazele naturale și energia electrică, precum și de alimente, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, dar și al secetei prelungite și extinse la nivel european din această vară./csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 octombrie